Tokat`ta yetiştirilen bazı yerli armut çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma 1 999 yılı Mart - Kasım aylarında Tokat'ta yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Tokat'ta Yetiştirilen Bazı Yerli Armut Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik özelliklerini belirlemektir. Böylece bu çeşitlerin genetik kaynak olarak korunması amaçlanmıştır. Denemede 11 yerli armut çeşidi: I.alei, Tu/su/, Balbardağı, Rıldırcınbudu, Boynueğri, İmamarmudu, Güzbeyi, Gürgürep, Limon, Göksulu ve Malatya ele alınmıştır. Bu çeşitlerin fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; bütün çeşitlerde tam çiçeklenme 05.04.1999 - 13.04.1999 ve meyve hasadı 25.07.1999 -15.09.1999 tarihleri arasında yapılmıştır. Ortalama meyve ağırlıkları; Lalei çeşidinde 104.64 g, tuzsuz çeşidinde 64.78 g, Balbardağı çeşidinde 115.51 g, Bıldırcınbudu çeşidinde 63.00 g, Boynueğri çeşidinde 114.67 g, îmamarmudu çeşidinde 139.22 g, Güzbeyi çeşidinde 1 17.48 g, Gürgürep çeşidinde 101.01 g, limon armudu çeşidinde 128.80 g, Göksulu çeşidinde 155.90 g ve Malatya çeşidinde 161.49g olarak tesbit edilmiştir. Meyvelerde SÇKM içeriği bakımından Gürgürep çeşidinin (% 15.77), titre edilebilir asit içeriği bakımından Göksulu çeşidinin (% 6.10), pH içeriği açısından ise Malatya çeşidinin (5.02) en yüksek değere sahip olduğu tesbit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Tokat ili, pomoloji, l'enoloji. This study was carried out during the months of March through November in Tokat / TURKEY in 1999. The aim of this study is to determine the phenological and pomological characteristics of some local pear varieties grown in Tokat. Thus, it is aimed to protect the varieties as a part of the genetical source. In this study, 11 local pear varieties: Lalei, Tuzsuz, Balbardağı, Bıldıreınbudu, Boynueğri, İmamarmudu, Güzbeyi, Gürgürep, Llimon armudu, Göksulu and Malatya were explored. Phenological and pomological characteristics of this varieties were determined. According to the results of this study, in all varieties the full blooming was observed between April 5` and April 13`. In all varieties, fruits were harvested between July 25th and September 15th. Fruit weights of different varieties are as follows: 104.64 g (Lalei); 64.78 g (Tuzsuz); 115.51 g (Balbardağı); 63.00 g (Bıldıreınbudu); 114.67 g (Boynueğri); 139.22 g (imamarmudu); 1 17.48 g (Güzbeyi); 101.019 (Gürgürep); 128.80 g (Limon armudu); 155.90 g (Göksulu); 161.49 g (Malatya). The highest total solible solids was observed in Gürgürep with 15.77 % while the highest amount of titreable acid was observed in the variety of Göksulu with 6.10 %. Malatya variety was the one with the highest furit juice pll with 5.02. Key Words : Tokat province, phenology, pomology.
Collections