Narince üzüm çeşidinde farklı budama seviyesi ve azot dozlarının salamuralık asma yaprak verimi ve kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma ile, Narince üzüm çeşidinde, farklı budama seviyesi ve azot dozlarınınsalamuralık yaprak verim ve kalitesi üzerine etkisinin belirlemek amaçlanmıştır.Bu amaçla, 2005-2006 yılları arasında Erbaa ilçesi Bağpınar köyünde, verimbudaması döneminde, kendi kökleri üzerinde goble terbiye sistemine sahip omcalar 8 ve 12göz/omca; 99R anacı üzerinde kordon terbiye sistemine sahip omcalar 16 ve 24 göz/omcaolacak şekilde 2 göz üzerinden budanmıştır. Omcalara 4 doz azot uygulaması (Kontrol, 7,14, 21 kg N/da) yapılmıştır.Yaprakların gelişme durumuna göre ve normal düzeyde olacak şekilde her yıl 4hasat yapılmıştır. Her uygulama için salamuralık yapraklarda; yaprak verimi, yaprak sayısı,100 grama giren yaprak sayısı, yaprak alanı, yaprak kalınlığı, yaprak sertliği, yaprak rengi,SÇKM, klorofil konsantrasyonu, kül oranı, kuru madde oranı, titre edilebilir asitlik ve pHsaptanmıştır. Asmaların beslenme durumunu saptamak için, olgun yapraklarda N, P, K, Ca,Mg, Fe, Mn, Zn, Na ve Cu içerikleri; hasat edilen üzümlerde ise, verim, ortalama salkımağırlığı, 100 tane ağırlığı, SÇKM ve toplam asitlik belirlenmiştir. Araştırma 4 tekerrürlü veher tekerrürde 4 omca olacak şekilde, tesadüf parsellerine göre kurulmuştur.Araştırmada, yükleme seviyesi ve azot uygulamaları yaprak verimliliği üzerineistatistiki olarak etki yapmış olup, omca başına verimde kordon sistemi (1901,6 g/omca),dekara verimde ise sık dikim nedeni ile goble sistemi daha yüksek verim (468,21 kg/da)vermiştir. Yaprak kalınlığı her iki terbiye sistemine ait omcalarda benzer değeri (ortalama0,21-0,22 mm) verirken, kordon sistemindeki yaprakların alanı (153,48 cm2), goblesistemindekilerden(147,03 cm2) daha geniş çıkmıştır. Yaprakların klorofil içeriği her ikiterbiye sisteminde budama ve N uygulamalarında benzer şekilde 89,0-93,0 mg/m3 arasındayer alırken, yaprak sertliği kordon sistemindeki omcalarda daha yüksek(0,27 Newton)çıkmıştır. Yapraklarda kuru madde ve kül oranları goble sistemindeki asmalarda dahayüksek çıkmış olup, sadece goble sisteminde 2. yıl kül oranları üzerine uygulamalarınetkisi istatistiki bakımdan önemli çıkmıştır. Yapraklarda L, a, b renk değerleri goblesistemindeki yapraklarda daha yüksek saptanmıştır.Dekara üzüm verimi uygulamalara göre ortalama olarak goble sisteminde 570,0-2710,0 kg/da, kordon sisteminde (426,0-2493 kg /da) arasında değişmiştir. ÜzümlerinSÇKM oranı üzerine budama seviyesi ve N uygulamaları goble sisteminde her iki yılda daistatistiki açıdan etkisi önemli çıkarken, uygulamaların toplam asitlik üzerine etkisi her ikisistemde de önemsiz çıkmıştır. Yükleme seviyesi ile ortalama salkım ağrırlığının ve 100tane ağırlığının düştüğü belirlenmiştir.Uygulama yapılan asmalarda ben düşme döneminde alınan yapraklarda yapılananaliz sonuçlarına göre, tüm uygulamalarda N, K, Ca, Fe, Cu, Mn, Na içeriklerinin yeterli,P içeriğinin her iki yılda da yetersiz, Mg içeriğinin düşük ve Zn içeriğinin ilk yıl yetersiz,ikinci yıl ise yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak, budamada yükleme seviyesinin artması ve azot uygulamalarınınyaprak verimini, yaprak sayısını ve üzüm verimini artırdığı, 100 grama giren yaprak sayısı,yaprak kalınlığı, klorofil içeriği, kuru madde oranı ve renk değerlerini etkilemediği, yaprakalanını ise azalttığı saptanmıştır. Kumlu ve yaşlanmış goble sistemine sahip bağlarda 15-20 kg N /da, kordon sistemine sahip bağlarda ise 14 kg N/da verilmesi, budamada iseomcaların gelişme kuvveti dikkate alınarak normal sayıda gözle yükleme yapılması tavsiyeedilmiştir.Anahtar Kelimeler: Narince, salamuralık yaprak, budama, azot, verim We investigated the influence of different bud loading levels in winter pruning andnitrogen doses on the yield and quality of brined vine-leaves of grape cv ?Narince?. Forthis purpose, vine trained with goble system was pruned to yield 8-12 bud/ vine and vinetrained with cordon style was pruned to yield 16-24 bud/ vine above second bud in Erbaaprovince-Bagpinar village in 2005-2006 growing season. Four levels of nitrogen (0-control, 7, 14, 21 kg N /da) were applied during the yield pruning time.Four picking application were performed each year depending on leaf growth. Totalleaf yield, number of leaves, number of leaves/100 g., leaf area, leaf thickness, leaffirmness, leaf color, TSS, concentration of chlorophyll, titrable acidity and PH weredetermined. N, P, K content of mature leaves and average bunch weight, weight of 100berry, TSS and total acidity on grapes were examined. Experiment was set as randomizedblock desing with 4 replications, with 4 omca per replication.Bud loading levels and N applications statistically influenced brined leaf yield.Leaf yield per/vine in cordon training system was more heavier (1901,6 g/vine) fromgoble, but yield per/decar in goble was more heavier (468,21 kg/vine) from cordon.Chlorophyll content, leaf thickness, leaf color (L a b) and leaf firmness were notsignificantly different among the treatments. TSS and ash content of leaves in goblesystems was higher but only second year data was statistically significant.Average grape total yield was ranged between 570-2710 kg/da in goble system and426-2493 kg/da in kordon system. Bud loading levels and N applications influenced TSScontent significantly for goble system in both years. On the other hand, titratable aciditywas not affected in both systems. Bud loading levels decreased average bunch weight and100 berry weight.As a result of mineral nutrition analysis of leaves picked in veraison period N, P,Ca, Fe, Cu, Mn, Na content of all treatments was adequate, P content was inadequate inboth years, Mg content was low, and Zn content was low in first year and adequate insecond year.As a result, increase of bud loading in pruning and N applications increased leafyield, number of leaves and grape yields, not affected in number of leaves in 100g, leafthickness, concentration of chlorophyll, TSS and decreased total leaf area. 15-20 kg N/dain goble system vinegard and 14 kg N/da in cordon system vinegard for mineral nutritionand normal number of bud loading levels as growing level was recommended for winterpruning.Key words: Narince, brined vine-leaves, pruning, nitrogen, yield
Collections