Yükselti farkı ve hasat dönemlerinin ordu ili ticari fındık çeşitlerindeki aflatoksin seviyesi ve yağ asidi kompozisyonu üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; Ordu ilinden toplanan yağlı(tombul), çakıldak ve kara fındık türlerinin yükselti farkına ve hasat zamanına bağlı olarak aflatoksin oluşumu ve yağ asitlerinin değişimi incelenmiştir. Örneklenen fındık numunelerinde bekletme süresinin aflatoksin üzerine etkisinin incelenmesi için toplanılan numunelerin analizleri 2008 yılında yapıldıktan sonra bir yıl bekletilip 2009 yılında tekrar analiz edildi. İlk örneklenen fındıklarda ve bir sene sonraki fındık örneklerinde aflatoksin oluşumu gözlenmemiştir. Ordu ilinde yetişen ve tarımı yapılan fındık türlerinde her üç yükselti ve üç hasat döneminde de aflatoksin oluşumunun gözlenmemesi, Ordu fındık üreticileri için önemli olduğu gibi Ülkemiz fındık ihracatına da ciddi katkı sağlayacaktır. Yapılan örneklemelerde toplanan fındıklara, aflatoksin analizine paralel olarak yapılan yağ asidi bileşenlerinin tayin edilip değişikliğin gözlenmesi de çalışmanın bir parçasıdır. Yapılan analizlerde fındık türüne bağlı olarak farklı yükselti ve farklı hasat zamanının aflatoksin oluşumunda etkili olmazken ,bazı türlerin yağ asidi içeriğinde türlere ve hasat zamanına göre farklılıklar belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Aflatoksinler, Fındık, GC, HPLC, Yağ Asitleri In this study, the Ordu collected province-fat, Çakıldak and land elevation difference between the type of nuts and aflatoxin content and fatty acids change depending on the time of harvest were determined. Sampled for determination of aflatoxin during storage hazelnut samples collected in 2008 and again in 2009 after hiding nuts samples were analyzed in a normal storage environment. Nuts and nut sampled one year after the first occurrence of aflatoxins örnekelerinde observed. A nut grown in Ordu and cultivated species, and three-harvest period in all three elevations is observed in the formation of aflatoxin, the military is an important result for hazelnut producers. The collected specimens hazelnuts, in parallel with the analysis of aflatoxin determination of the fatty acid components of the study was whether the amendment is part of the observation. Depending on the type of nuts to the analysis of some species, altitude and time of harvest were some differences in fatty acid content.Keywords: Aflatoxin, GC, Hazelnut, HPLC, Fatty acids
Collections