Narince (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde yaprak hasat sıklığı ve salkım seyreltme uygulamalarının tane, şıra ve şarap kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Narince Türkiye'nin en önemli şaraplık üzüm çeşitlerinden birisidir. Tokat ilinde Narince'nin hem meyvesi hem de yaprakları ticari olarak yoğun olarak değerlendirilmektedir. Yaprak alma ve salkım seyreltme üzüm ve şarap kalitesini artıran kültürel uygulamaların başında gelmektedir. Bu çalışma 2014-2015 vejetasyon yıllarında Tokat Merkez, Erbaa ve Niksar ilçelerinde, üretici bağlarında Narince üzüm çeşidinde yürütülmüştür. Araştırmada, salamuralık yaprak hasat sıklığı ve salkım seyreltme uygulamalarının üzüm verimi, salkım, tane, şıra ve şarap parametrelerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Şaraplar mikrovinifikasyon yöntemi ile üretilmiştir. Erbaa ve Niksar ilçesindeki bağlarda üreticilerin salamuralık asma yaprak hasat uygulamaları (kontrol - 6 hasat) esas alınmıştır. Merkezdeki salamuralık yaprak hasadı ve salkım seyreltme uygulamaları kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Merkezdeki çalışmada dört yaprak hasat sıklığı (kontrol, 2, 4, 6 dönem) ve üç farklı salkım seyreltme [% 15 (1200 kg/da), % 30 (900 kg/da), %60 (600 kg/da)] uygulamaları yapılmıştır. Üretici koşullarında 6 dönem yaprak hasadında Erbaa ilçesinden 793.9 kg/da, Niksar ilçesinden 894.7 kg/da yaprak toplanmıştır. Altı dönem yaprak hasadı uygulamasında üzüm verimi (Merkez iki yıl ortalaması % 32.0; Erbaa % 63.6; Niksar % 39.6), salkım ağırlığı (Merkez iki yıl ortalaması % 25.4; Erbaa % 60.8; Niksar % 44.4) ve tane iriliği (Merkez iki yıl ortalaması % 16.5; Erbaa % 22.1; Niksar % 35.6) kontrole göre azalmıştır. Aşırı yaprak toplanan uygulamaların olgun üzüm şırasında SÇKM, özgül ağırlık, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid miktarı; üretilen şaraplarda ise etil alkol, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid miktarlarını kontrole göre artırdığı belirlenmiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının iki yıllık ortalama olarak salkım ağırlığı (Merkez % 13.6) ve tane iriliğini (Merkez % 13.2) kontrole göre artırdığı tespit edilmiştir. Salkım seyreltme oranı arttıkça şırada SÇKM, özgül ağırlık, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid miktarları; şarapta etil alkol, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid miktarları kontrole göre artmıştır. Elde edilen bulgular ve duyusal analiz değerlendirmeleri sonucunda; Narince üzüm çeşidinde kaliteli şarap üretmek için, salamuralık yaprak toplanacaksa 2 dönem hasat; salkım seyreltme uygulanacaksa% 30 (900 kg/da) oranında salkım seyreltme yapılması önerilmiştir. Narince is the one most popular wine grape cultivar of Turkey. Both the fruit and leaves of the Narince are intensely considered as commercial in Tokat province. Leaf removal and cluster thinning are one of the most important cultural practices for improving grape and wine quality. This study was carried out in Narince grape cultivar in grower vineyards located at Tokat City Center, and Erbaa and Niksar districts during the 2014-2015 vegetation period. In the study, the effects of picking frequency of brine vine leaf and cluster thinning practices on grape yield, cluster, berry, must and wine parameters were aimed to be determined. Wines were produced by microvinification method. Leaf harvesting practices (control- 6 harvests) of the brine vine leaf in vineyards in districts of Erbaa and Niksar were taken as a basis. The brine vine leaf harvesting and cluster thinning practices in vineyards in the City Center were performed in a controlled manner. In the city center work, four leaf harvesting frequencies (control, 2, 4, 6 period) and three different cluster thinning [% 15 (1200 kg/da), % 30 (900 kg/da), %60 (600 kg/da)] practices were performed. In grower vineyard conditions, a total of 793.9 kg/da and 894.7 kg/da leaf were picked in 6 leaf harvest periods for districts of Erbaa and Niksar, respectively. In 6 periods of leaf harvesting practices, grape yield (two year mean of city center: 32 %; Erbaa 63.6 %; Niksar 39.6 %), cluster weight (two year mean of city center: 25.4 %; Erbaa 60.8 %; Niksar 44.4 %) and grape berry size (two year mean of city center: 16.5 %; Erbaa 22.1 %; Niksar 35.6 %) declined compared to the control. In excessive leaf picking practices, total soluble solid contents, density, total phenolic compound and total flavonoid amount in must; ethyl alcohol, total phenolic compound and total flavonoid amount in produced wine increased compared to the control. It was determined that cluster weight (two year mean of city center 13.6 %) and berry size (two year mean of city center 13.2 %) increased compared to the control. As cluster thinning increased, TSSC, density, total phenolic compound and total flavonoid amount in must; ethyl alcohol, total phenolic compound and total flavonoid amount in produced wines increased compared to the control. Under the light of findings and evaluation mouthfeel sensory properties, two period harvest and 30 % (900kg/da) cluster thinning are suggested if the brine leaf collection and thinning practices were aimed to be applied, respectively in order to produce quality wine from Narince variety.
Collections