Fish aquaculture supporting dna-based molaculer works in Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Değerli bir besin kaynağı olan balık, geleneksel yöntemlerin yanında çiftliklerde modern teknolojilerle üretilmektedir ve bu yeni yöntemler dünya balıkçılığında oldukça rağbet görmektedir. Kültür balıkçılığı, balıkların biyolojik özelliklerine bağlı olarak diğer kara hayvanlarına göre daha verimli olması ve balıkların daha hızlı üremeleri nedeniyle önemli bir avantaja sahiptir.Kültür balıkçılığında bilimsel gelişmelere bağlı olarak, DNA-temelli moleküler teknikler kullanılmakta ve bu teknikler gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada moleküler tekniklerle kültür alabalık DNAsı üzerinde çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.Bu çalışmada yaptığımız deneylerde 5 farklı çiftlikten aldığımız alabalık örneklerinin DNA'larının değişikliklerini etkin sonuç veren RAPD PCR yöntemi ile incelendi.. Bu örneklerden çıkarılan kas, karaciğer ve gonad dokularının DNA yapılarında farklılaşma araştırılmasında RAPD bant profilleri kullanılarak farklılıkları ortaya çıkarıldı ve somatik ve gonad mosaisizmi belirlendi. Aynı yetişme koşullarında sadece yemleri farklı olan alabalık örneklerinde yemin RAPD PCR profillerine etkisi belirlendi. Fish as an important nutritional source can be provided by traditional methods and modern technologies in fish farms, called aquaculture. New modern technologies are quite popular in world fisheries. Depending on the rapid reproduction characteristics of fish, aquaculture is more advantageous than the culture and farming of other land animals making it more efficient.In aquaculture, depending on scientific developments, DNA based molecular techniques are used and these techniques are increasing over time. In this study, we evaluated the results of used molecular techniques and advantages and disadvantages were put in place.In this study DNA of rainbow-trout samples which were taken from five different regions were examined by RAPD and RAMD-PCR analysis Diversity profiles of rainbow-trout in farms, genetic variation due to various exposures as either DNA damage or mutation, somatic or gonadal mutations have been assessed. Muscle, liver and gonad tissue DNAs have been analyzed from trout samples from different farms and same farms with varying sizes and the effect of feeding (natural/commercial) on the RAPD-PCR profiles as an indication of DNA damage and mutation have been assessed.
Collections