Show simple item record

dc.contributor.advisorAkpınar, Erdal
dc.contributor.authorGüler, Ebru
dc.date.accessioned2021-05-07T11:20:21Z
dc.date.available2021-05-07T11:20:21Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/615036
dc.description.abstractMekân algısı, temel olarak kişilerin mekân içerisinde ve çevresinde kısa veya uzun süreli deneyim kazanması ve mekânın hatırlanması ile ilgilidir. Bu doğrultuda öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi, eğitim-öğretimde mekân algısının önemini artırmaktadır. Çünkü hazır bulunuşluk düzeyinin yeterliliği öğretmene zaman ve kolaylık kazandırır. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin mekânı algılama düzeylerini ve bu algılama üzerinde hangi faktörlerin etkili olduğunu belirlemektir.Araştırmamızda Erzincan ve yakın çevresindeki farklı yerleşmelerde ikamet eden 248 öğrencinin mekân algıları betimsel bir yöntemle taranmıştır. Veriler SPSS'de analiz edilmiş ve bulgular yorumlanmıştır.Araştırmanın sonunda ilköğretim üçüncü sınıf öğrencilerinin mekân algılarının birbirlerinden farklı olduğu saptanmıştır. Bu farklılığın oluşmasında öğrencilerinin cinsiyetinin, ikamet ettiği yerin, anne baba mesleğinin ve başka il görme sayısı gibi değişkenlerin daha fazla etkili olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractLocation perception is basically related to remember the location and people?s getting experience in and around the location at a short or long time. In this direction, students? available presence increases the importance of location perception on education and teaching. Because, the sufficiency of the available presence gives teacher time and easiness. The aim of this research is determining students? levels of location perception and which factors are effective on this perception.In our research, location perception of 248 students who are living in different locations in Erzincan and around cities has been analysed with a descriptive method. Data has been analysed in SPSS and findings have been commentedAt the end of research, it has been determined that the location perceptions of third class students are different. At the formation of this difference, it has been seen that the varieties like gender of student, residence of student, mother?s or father?s job and the number of visiting other cities are more effective.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleBazı sosyo-ekonomik ve coğrafi faktörlerin ilköğretim 3. sınıf öğrencilerinin mekân algısına etkisi (Erzincan örneği)
dc.title.alternativeThe effect of some socio-economic and geographical factors on location perception of primary 3rd class students (Erzincan sample)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİlköğretim Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSocio-economic situation
dc.subject.ytmGeographical properties
dc.subject.ytmPerception
dc.subject.ytmSpace
dc.subject.ytmSpatial perception
dc.subject.ytmStudents
dc.subject.ytmErzincan
dc.subject.ytmStudents perceptions
dc.subject.ytmPrimary education students
dc.subject.ytmSocio-economic factors
dc.identifier.yokid383213
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid265801
dc.description.pages171
dc.publisher.disciplineSosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess