Dağ çayı (Sideritis brevibrakteata) bitkisinin Caenorhabditis elegans termotoleransı üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde antioksidan aktiviteye sahip bitkilerin tüketiminin yaşlanma ve sağlık açısından önemine; kanser, diyabet gibi hastalıkların tedavisindeki olumlu etkisine dikkat çekilmektedir. Antioksidan özelliği olan bileşiklerin Caenorhabditis elegans (C. elegans)'ta termotolerans (sıcak stresine karşı dayanıklılık) sağladığı ve yaşam süresini uzattığı gösterilmiştir. Yaşlanma araştırmaları uzun süreç isteyen çalışmalardır. Bu süreyi daha etkili kullanmak adına termotolerans yaşlanma araştırmalarında ilk adımı oluşturabilmektedir. Sideritis türleri arasında en yüksek antioksidan aktiviteye sahip Sideritis brevibracteata (S. brevibracteata) bitkisinin en güçlü antioksidan aktivite gösteren konsantrasyonunun termotoleransa etkisi C. elegans üzerinde test edilmiştir. S. brevibracteata bitkisinin sulu ekstresi 0, 1, 10, 100, 250, 500, 750, 1000, 1500 ve 2000 µg/mL konsantrasyonlarda hazırlanarak 350C'de test edilmiştir. Termotolerans etkisinin en güçlü olduğu ekstre konsantrasyonunun 1500 µg/mL olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilerin S. brevibracteata kullanılarak gelecekte yapılacak biyolojik aktivite çalışmalarına rehberlik edebileceği düşünülmektedir. At the present day attention is drawed in to the importance of plants? consumption which has antioxidant activity in terms of ageing and health and to the positive effects in curing illnesses like cancer and diabet. It is showed that compounds that confer thermal stress resistance and extended lifespan in Caenorhabditis elegans (C. elegans). Experiments concerned with ageing are long dated studies. For using the time more effectively thermotolerance might pose the first step in ageing researches. The plant, Sideritis brevibracteata (S. brevibracteata) which has the highest antioxidant activity among the Sideritis species, showing the most effective extract concentration of thermotolerance effect on C. elegans is tested. The S. brevibracteata plant?s extract, by preparing in 0, 1, 10, 100, 250, 500, 750, 1000, 1500 and 2000 µg/mL concentrations, is tested. The most effective extract concentration of thermotolerance effect is determined as 1500 µg/mL. It is thought that the data got from this study will guide to the biologic activity studies using S. brevibracteata in the future.
Collections