Termik, deşarja dayanan ve elektrolüminesans yollarla üretilen ışığın Triticum aestivum L. (buğday) ve Hordeum vulgare L. (arpa) üzerindeki biyokimyasal etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Işık, canlılar için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olmanın yanı sıra aydınlatmanın en temel unsurudur. Aydınlatma ise, bir işlevin görülebilmesi için gerekli aydınlık düzeyinin sağlanmasıdır. Aydınlatma, kullanılan ışığın kaynağına göre doğal aydınlatma ve yapay aydınlatma olarak ikiye ayrılır ve gün ışığının yeterli olmadığı alanların aydınlatılmasında yapay aydınlatma türü kullanılır. Yapay aydınlatmada kullanılan aydınlatma elemanları ise ışık üretim yollarına göre farklılık göstermektedir. Uygulamada çoğunlukla üç farklı ışık üretim metodu kullanılır ve bunlar kendi aralarında farklılık göstermektedir. Bu yüzden ışık kaynakları farklı fiziksel ve yapısal özelliklere sahiptir. Bu çalışmada, söz konusu ışık üretim metotlarıyla ışık üreten; akkor flamanlı, LED, sodyum buharlı, cıva buharlı ve metal halojenli deşarj ışık kaynaklarının kullanıldığı farklı aydınlatma ortamları oluşturulmuş ve bu ortamlarda `Triticum aestivum L. (Buğday) ve Hordeum vulgare L. (Arpa)` bitkileri yetiştirilmiştir. Yetiştirme ve hasat işlemlerinden sonra bitkilerin ağırlık değerleri, boy ölçümleri, elektrolit sızıntı, klorofil, karoten miktarları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre çalışılan ışık parametreleri altında yetiştirilen bitkiler arasında önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Light is the most basic elements of lighting as well as being an indispensable source of energy for living organisms. Lighting might be defined as providing the level of brightness required for a function to be visible. It can be subcategorized as natural lighting and artificial lighting in terms of the source of light and artificial lighting is used for illuminating areas where daylight is not sufficient. The lighting elements used in artificial illumination vary in accordance with the way of light production. In practice, there are three different methods of light production that are often applied, which vary among themselves. Therefore, light sources have different physical and structural properties. This study aimed to create lighting environments by means of three light production methods while using incandescent lamp, LED, sodium vapor, mercury vapor and metal halogen discharge light sources. Within these environments `Triticum aestivum L. (wheat) and Hordeum vulgare L. (barley)` were cultivated. Weight values, height measurements, electrolyte leakage, chlorophyll, carotene amounts of plants were determined at the end of growing and harvesting procedures. According to the obtained data, significant differences were observed among the plants grown under the light parameters studied.
Collections