Deneysel diyabet oluşturulmuş sıçanlarda kefir`in böbrek fonksiyonlarına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, deneysel diyabet oluşturulan sıçanların böbrek dokusunda oluşabilecekoksidatif hasar, histolojik değişiklikler, biyokimyasal değişiklikler ve bu değişikliklere kefirinkoruyucu etkisinin olup olmayacağını ortaya konulmak amacıyla planlandı. Çalışmada 40adet sıçan kullanıldı. Diyabet oluşturmak için SF tedavili diyabet ve kefir tedavili diyabetgruplarındaki sıçanlara 65 mg/kg tek doz streptozotosin, intraperitoneal uygulandı. Kontrolgrubu ve SF tedavili diyabet grubuna aynı miktarda serum fizyolojik enjekte edildi. Kanglukozları 250 mg/dl ve üzerinde olanlar diyabetik olarak kabul edilip çalışmaya dahil edildi.Kontrol kefir ve kefir tedavili diyabet gruplarındaki sıçanlara kefir, 10 ml/kg/gün olarak 35gün boyunca verildi. Çalışma 1. gününde sıçanların kan glukozlarına bakıldı. Çalışmanın 36.gününde sıçanlar dekapite edilerek kanda glukoz, üre, kreatinin, sodyum, potasyum ve kloridrarda glukoz, kreatinin, mikroalbuminüri ve sodyum parametrelerine bakıldı. 24 saatlik idrarhacimleri ölçüldü. Kan ve idrar testlerinin sonuçlarıyla fraksiyonel sodyum ekskresyonu,fraksiyonel su eksresyonu ve glomerüler filtrasyon hızı hesaplandı. Gruplardan alınan böbrekdokularında ise süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon, malondialdehit ve miyeloperoksidazdüzeyleri ölçüldü. Böbrek dokusunda histolojik inceleme yapıldı. Çalışma sonucundabiyokimyasal ve antioksidan parametrelerin analizlerinde ve histolojik değerlendirmedeanlamlı sonuçlar bulundu. Diyabetin böbreklere hasar verdiği hem biyokimyasal hem dehistolojik olarak tespit edildi. Kefirin, diyabetin böbrekte oluşturduğu hasarı azalttığı görüldü. This study was planned to determine the oxidative damage, histological changes,biochemical changes which can be occured in kidney tissue of rats which the experimentaldiabetic were created and whether the protective effect of kefir to these changes. In study, 40rats were used. In order to create diabetic, 65 mg/kg single dose of streptozotocinintraperitoneally was induced to rats in SF treated diabetic group and kefir treated diabeticgroup. The same amount of saline was injected to control group and kefir kontrol group. Ratswhich have 250 mg/dl blood glucose and over 250 mg/dl were considered as diabetic andincluded to study. Kefir was given as 10 ml/kg/day during 35 days to rats in control kefirgroup and kefir treated diabetic group. At the start of the study, levels of blood glucose of ratswere measured. Blood glucose, urea, creatinine, sodium, potassium and chlorine parametersof rats were measured besides glucose, creatinine, microalbuminuria and sodium parametersin the urine by decapitating on 36th day of the study. Fractional sodium excretion, fractionalwater excretion (Fewater) and glomerular filtration rate were calculated by results of bloodand urine tests. Levels of superoxide dismutase, catalase, glutathione, malondialdehyde andmyeloperoxidase obtained from kidney tissue of groups were measured. Histologicalexamination was performed in kidney tissue. In the result of study, the analysis of bichemical,antioxidant parameters and histological evaluation significant results were found. Diabeteswas found harmful on kidneys both biochemical and histologically. Kefir was decreased thedamage caused by diabetes.
Collections