Perakendeci kuruluş olarak Türkiye`de süpermarket işletmeciliğinin analizi ve bir model denemesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çağdaş pazarlama anlayışının ortaya çıkması ile birlikte tüketici istemleri tüm eylemlerin belirleyicisi ve dayanağı olmuştur. Tüketicilerin ekonomik, düşünsel durumlarındaki değişmelere paralel olarak işletmelerde de değişmelerin yapılması zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Tüketiciler farklı mallan aynı anda, aynı mekanda bulmak ve satın almak istemektedirler. Zira zaman onlar için belirleyici bir unsur olmuştur. Bu tesbitler ışığında süpermarket işletmeciliği anlayışına varılmıştır. Önce ABD'de sonra Avrupa'da ve sonrada Türkiye'de supermarket uygulamalarına rastlamaktayız. Supermarket kronolojisine bakıldığında, öncelikle ABD'de daha sonra Avrupa'da geliştiği gözlenmektedir. Türkiye'de supermarket işletmeciliğinin başka bir ifadeyle parekendecilik kurumu olarak süpermarketler 1960'lardan itibaren görülmektedir. Yeni bir kavram olmakla birlikte, supermarket konusunda Türkiye'de belli bir birikime ve belirlim bir tüketici kültürüne ulaşıldığı bir gerçektir. Ayrıca ülkemizde süpermarketlerin belirli sorunlarının bulunduğu ve bunlara çözümler üretilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu çalışmada, süpermarketçiliğin gelişim süreci, gelişim sürecine etkili faktörler, bu faktörlerin farklı ülke marketçilik sektörlerini şekillendirmedeki rolleri, marketçilikte yeni stratejilerin ortaya konulması ve uygulamalarının irdelenmesi amacı güdülmüştür. ABSTRACT Consumer preferences become the sing and support of all actions with the emergencce of the modern marketing understanding. To make changes in the organizations parallel to the changes in the consumers' economic and thinking attitudes emerges as a necessity. Consumers want to find and buy different products at all same time in the same place. Because the time is a significant element for them. The supermarket management is reached in the light of this confirmations. The supermarket appliciations are met first in the U.S.A., then in Europe and lately in Turkey. When the supermarket chronology is examined, it is observed that the supermarkets developed first in the U.S.A. and then in Europe. In Turkey, it is seen that the supermarket management, or in other words the supermarkets as the reaality institutions, developed starting from 1960s. Although they are new institutions, it is a reality that in Turkey a clear accumulations of knowledge and consumer culture about the supermarkets are reached. Also in Turkey, the supermarkets have specific problems and there occurs the necessity of producing solutions to these problems. IV
Collections