Soğan ve sarımsak yumru ekstraktlarının tavşanların kan ve karaciğerlerindeki toplam protein ile bazı lipid parametrelerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET SO?AN (Allium copa) VE SARIMSAK (Allium sativum) YUMRU EKSTRAKTLARININ TAVŞANLARIN KAN VB XaRACİfflCRLER±MDEKt TOPLAM PROTEİN İLE BAZI LİPİD PARAMETRELERİNE ETKİLERİ Ali ALAŞ Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Vahdettin BAYAZIT Temmuz. 1995 Bu araştırmada, sarımsak (Allium sativum) ve soğan (Al lium cepa) ' in yaş doku özütlerinin 260 ve 520 mg/ml'lik dozajlarının intramuscular etkileri her on günde üç kez, yedi periyot halinde ilk defa erkek tavşanlar (Lepus capensis) üzerinde denenmiştir. Plazma ve karaciğerde toplam lipid ve toplam kolesterol seviyelerindeki en yüksek düşüş ve toplam protein seviyesindeki en yüksek artış her iki etkenin 520 mg/ml'lik dozajlarının enjeksiyonuyla ortaya çıkmıştır. De neme grubundaki plazma toplam lipidi ile toplam kolesterol seviyeleri kontrol grubundakilere kıyaslandığında, yedinci periyot sonundaki en yüksek düşüş oranı sırasıyla A. sati vum' un etkisinde % 51.77 ve % 56.53, A, cepa' nın etkisinde % 43.87 ve % 51.62. Plazma toplam proteinindeki en yüksek artışlar ise, A. sativum' un etkisinde % 49.45, A. cepa' nın etkisinde % 43.70 olarak bulunmuştur. Karaciğer özütündeki toplam lipid ve toplam kolesterolün en yüksek düşüş oranları A. sativum' un etkisinde % 39.19 ve % 46.03. A. çapa'nın etkisinde % 29.68 ve % 34.39, en yüksek toplam protein sevi yesi ise A. sativum' un etkisinde % 38.84 ve A, cepa'nın etkisinde % 31.05 olarak bulunmuştur. Yapılan istatistik analizlerde r ve p değerleri çok önemli bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda atheroskleroz, hiperlipidemi ve hiper- kolestrolemi vakalarında A. sativum ve A, cepa özütlerinin intramuscular uygulamasında antihiperlipidemik ve anti- hiperkolesterolemik etkili oldukları tesbit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Lipid, kolesterol, protein. Allium sativum, Allium cepa, Tavşan. SUMMARY EFFECTS OF ONION {Allium cepa) AND GARLIC (Allium sativum) BULB EXTRACTS ON TOTAL PROTEIN AND SOME LIPID PARAMETERS IN THE BLOOD AND LIVER OF RABBITS Ali ALAS Master Thesis. Department of Biology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Vahdettin BAYAZIT July, 1995 In this study, the effects of 260 and 520 mg/ml dosa ges of the fresh tissue extracts from garlic (Allium sati vum) and onion (Allium cepa) was firstly tested on the male Rabbits (Lepus capensls) three times per ten days, which lasted as seven period. The maximum increasing of total protein level and the maximum decreasing of total lipid and total cholesterol levels in the plasma and liver came into existence by the injection of 520 mg/ml dosages of both ef fective materials. When the plasma total lipid and total cholesterol levels in the experiment groups were compared with the control group, the maximum decrease rate 51.77 % and 56.53 % due to A. sativum respectively and 43.87 % and 51.62 % due to A. cepa respectively were observed at the end of seventh period. However, the maximum increase rate of total protein in the plasma was obserwed 49.45 % due to A. sativum, 43.70 % A. cepa. The maximum decrease rate of total lipid and total cholesterol in the liver extract were seen 39.19 % and 46.03 % due to A. sativum. 29.68 % and 34.39 % due to A. cepa however, the maximum increase rate of total protein in the liver extract was observed 38.84 % due to A. sativum and 31.05 % due to A. cepa. In the statistical analysis, r and p values were found very significantly. In the result of this study, it was determineted that anti- hyperlipemic and antihypercholesterolemic effected in the intramuscular application of the extract of A. sativum and A. cepa in the incidents of atherosclerosis, hyperlipemia and hypercholesterolemia. Key words: Lipid, Cholesterol, Protein, Allium sativum, Allium cepa. Rabbit.
Collections