Türkiye ve Avrupa Birliği`nde büyükbaş hayvancılık: Karşılaştırma, sorunlar ve öneriler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Toplam tarım işletmelerinin % 96'sında bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte yapıldığı Türkiye doğal ve ekolojik koşulları itibariyle hayvancılığa elverişli bir konumdadır. Bu çalışmada, Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın ekonomideki yeri; et, et ürünleri; süt, süt ürünleri; deri üretimi; ihracat ve ithalat potansiyeli ve Avrupa Birliği üretim değerleri incelemeye çalışılmıştır. Türkiye'de ve Avrupa Birliğinde büyükbaş hayvancılığın belirli kriterler dahilinde bir karşılaştırması yapılmış ve Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın sorunları ve sorunlara yönelik çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin elverişli koşullarına rağmen, üretimde yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri, hayvansal üretim miktarı, verimlilik değerleri, sektörde var olan kanun ve yönetmelikler, teknoloji seviyesi, girdi arz ve fiyatlarındaki istikrar, kalite ve standardizasyon ile tarımsal sanayi yan ürünlerinin yem sektöründe kullanılabilirliği açısından Türkiye'den ileri bir düzeydedir. Avrupa Birliği üretim fazlasını dış pazarlara aktarma çabası içerisinde olup, Türkiye'yi bir pazar olarak değerlendirmektedir. Türkiye'de büyükbaş hayvancılıkta melezleme, çayır ve mera kullanımı, yem üretim, kredi ve kredilendirme, hayvan sağlığı, dış ticaret, örgütlenme ve koordinasyon sorunu ile pazarlama sorunları vardır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hayvancılığı teşvik uygulamaları ve Ziraat Bankasının kredilendirme çalışmaları bulunmaktadır. Sorunların hayvancılığı olumsuz etkilediği, mevcut tedbirler ile soranları çözümünün güç olabileceği söylenebilir.Türkiye'de tarımın bir alt sektörü olan hayvancılığa önem verilmesi, verimliliğin artırılması, bilinçli ve yeterli bir kredilendirmeye gidilmesi, hayvan hastalıklarından korunma ve mücadele çalışmalarının yeterli düzeye çıkarılması, hayvansal üretimde iç ve dış pazarlar için tutarlı politikaların oluşturulması ve yetiştiricilerin etkili bir organizasyon dahilinde örgütlenmesinin gerekli olduğu önerilebilir. Turkey has a convenient location for livestock considering natural and ecological conditions and has a ratio of 96 % that cropping an livestock are carried on together in its farms. In this study, the level of the livestock in economy: meat and meat products; milk and dairy products, and leather production; the potential of export and import and the production figures of The Europe Union were tried to investigate. The livestock in Turkey is compared with The Europe Union withen determined factors and tried to explain the problems of livestock with suggestions of that problems. In spite of the good conditions, it was found that the production quantity was not enough. The countries of Europe Union were got olong well in the guantity of livestock products, productivity figures, present laws and regulations, the level of technology, stability in supply and prices of inputs, quality an standardization and usableness of by-products of agricultural industry in feed sector. The Europe Union is trying to export the waste production and accepts Turkey as a market. Crossbreding, using of pasture, feed production, credit, animal health conditions, exportation, cooperation, coordination and marketing are the livestock problems in Turkey. Promoting the development of livestock by the Ministry of Agriculture and studies on agriculture credits by the Bank of Agriculture and studies on agriculture credits by the Bank of Agriculture were carred on. But the problems have a negative effect in livestock production and it can be said that it could be hard to solve these problems with peresent measures taken.IV It have been suggested that, to attach importantance to the livestock as a subsectod of agriculture, conscious and enough credits, to protect the livestock from the diseases and adequacy on these studies, to follow a certain political line in inside and outside markets and cooperation of the farmers within an effective organization are the necessity in livestock in Turkey.
Collections