Hastanede yatan ve elektif cerrahi planlanan olgularda malnütrisyonun saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Malnütrisyonlu olgular malnütrisyonu olmayanlara göre daha uzun süre hastanede kalış, daha fazla ilaç kullanımı, daha kötü fonksiyonel kapasite ile daha yüksek mortalite ve morbidite oranına sahiptir. Malnütrisyonu önlemeye yardım etmek için hastaneye yatırılan her olgunun öncelikle risk altında olduğu fark edilmeli, erken teşhis ve tedavi yapılmalıdır Malnütrisyonun saptanmasında çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte hangi yöntemin nütrisyonel durumu en iyi yansıttığı üzerinde fikir birliğine varılamamıştır.Çalışmamızda Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yatan 11 anabilim dalından toplam 242 erkek, 258 kadın 500 erişkin hasta alındı. Her hastanın yatışında anamnezi alındı, laboratuar değerleri(albümin, prealbümin, CRP, kreatinin), Subjektif Global Değerlendirme(SGA) ve BİA (Biyoelektrik empedans analiz) ölçümleri yapıldı. Hastaların nütrisyonel durumları ile kaydedilen parametrelerin karşılaştırması yapıldı ve bunların yatış süresine etkisi araştırıldı.Malnütrisyon sıklığı %7.8(39 olgu) saptandı. Malnütrisyonlu hastaların yaş ortalaması iyi beslenenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Malnütrisyonlu hastaların, iyi beslenen gruplara göre hastanede kalış süreleri ve postoperatif kalış süreleri daha uzundu. Malnütrisyonu olan hastaların anlamlı olarak albümin ve prealbüminin daha düşük olduğu, CRP nin yüksek olduğu saptandı. Kreatinin değerleri arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. İyi beslenmiş hastaların malnütrisyonu olan hastalara göre, vücut ağırlığının, vücut yağ miktarının ve BMİ daha fazla, total vücut sıvısının % olarak değerlendirildiğinde daha az olduğu görülmüştür.Anahtar sözcükler: Malnütrisyon, Subjektif Global Değerlendirme, Biyoelektrik Empedans Analizi, Yatış süresi Malnourished patients have longer hospital stays, more drug usage, poorer functional capacity and higher morbidity and mortality rates compared to well-nourished patients. To prevent malnutrition in hospitalized patients, physicians should be aware of the fact that every hospitalized patient may be in risk, so that early diagnosis and treatment can be undertaken. Many indices and scoring systems have been developed to predict malnutrition, but there is still no excepted standard measurement method.A cross-sectional study was done with 500 adult patients from 11 departments (242 men and 258 women) hospitalized in Cumhuriyet University Faculty of Medicine . During the each patient?s hospitalization, detailed medical history, various laboratory parameters (albumin, prealbumin, , Creactive protein (CRP), creatinin), Subjective Global Assessment(SGA) and bioelectrical impedance analysis (BIA) were consecutively obtained. The relationship between clinical assessments of nutritional status and mentioned parameters were compared and the effect of nutritional status on the length of hospital stay was evaluated.Malnutrition is 7.8% (39 cases) were detected. The mean age of patients with malnutrition were higher than those fed well. Patients with malnutrition, according to well-fed groups had a longer hospital stay and postoperative stay. Albumin and prealbumin level was significantly lower in patients with malnutrition are, of CRP were higher. There were no differences between the values of creatinine. According to well-nourished patients, patients with malnutrition, body weight, BMI and body fat content more, less were considered as% of total body fluid.Key words: Malnutrition, Subjective Global Assessment, Bioelectrical impedance analysis, Hospital stay
Collections