Bazı yabancı kökenli pak-choi (brassica compestris ssp chinensis) çeşitlerinin Tokat koşullarına adaptasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 43 - ÖZET Ürün çeşitlendirmenin tarımdaki öneminin anlaşıl ması yeni türlerin araştırılmasını gerektirmektedir. Bu çalışma ürün çeşitlendirmeyi esas alan çalışmalara Çin lahanasından sonra 2. bir örnek olmaktadır. Pak choi ülkemizde tanınmamakla birlikte Hollanda, Çin ve Japonya'da bol miktarda yetiştirilmektedir. Denemede 10 çeşit pakchoi araştırılmıştır. As lında pakchoi bir yerde yarı baş bağlayan veya baş bağlamayan Çin lahanası olarakta düşünülebilir. Bu ha liyle pakchoi daha çok turşusu yapılan endüstri bit kisi görünümündedir. Öte yandan pak-choi' Gİûvegetasyon süresi Çin lahanasından daha kısa olmaktadır. Bu konuda Türkiye 'de araştırma yapılmamış olmak la birlikte yurt dışında çok sayıda çalışma vardır. Pak-choinin çeşitli özellikleri üzerinde bol miktarda araştırmaya rastlamak mümkündür. Ayrıca tohum firmala rı ıslah yoluyla her yıl bol miktarda çeşit ortaya çı karmaktadırlar. Pak-choi çeşitleri genellikle beyaz petiollü ve yeşil petiollü olmak üzere 2 grupta toplan maktadır. Genellikle beyaz petiollü alanların Çin la hanasına daha yakın olduğundan söz edilmektedir. Denemede kullanılan 10 çeşit pak-choi 1 Nisan ve 1 Ağustos tarihlerinde ekilmiştir. Denemeler 3 teker rürlü tesadüf blokları deneme tertibindedir. Denemeler de önce fide yetiştirilmiş sonra bunlar yerlerine di kilmişlerdir. Deneme süresince tohuma kalkma, verim ve diğer özellikler üzerinde gözlemler yapılmıştır. Gerek beyaz petiollü gerekse yeşil petiollü çe şitlerden her iki ekim dönemine uygun çeşitler elde edilmiştir. Beyaz petiollü çeşitlerden Lei Choi, yeşil petiollü çeşitlerden ise CH. Green Wide Leaf her iki dönemde en verimli çeşitler olmuştur. - 44 - SUMMARY Diversification is an important subject. For this purpose it is necessary to 'research to find out new kinds of vegetables. In this to study was investiga»: ted vegetable of pak-choi which `be important in this respect after Chinese cabbage. There isn't yet any re search on the subject in Turkey. Its vegetation period is short and it is also used for piekling. Ten cultivars were used in this experiment. The names of cultivars are Non Headed Chinese Cabbage, Pak- choi Lei Choi, Joi Choi Hybrid Pak-choi, Taina Large Sized Pâk-choi, CH. Green All Times, CH. Green Wide Leaf, Chingensai Green Stalked Pak-choi, Pak-choi 037- 10-T, CH. Green Pak-choi, QU+S&exm White Pak-chöi -. The first three cultivars have white petioles. The other varieties have green petioles. Dates of sowing are first April and first August in 1989. The trials designed in randomized complete block with three replications. In experiments young plants were grown first and then they were transplanted. Du ring trials the observations are made on bolting, yi eld and other particularities. According to the results of both trials Lei Choi and Wide Leaf cultuvars are find out more productive other varieties.
Collections