Yıldız ırmağının suyunda ve buradan avlanan tatlısu kefallerinde (Leuciscus cephalus L. 1758) bakır, çinko ve demir derişimlerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Yıldız ırmağının suyunda ve buradan avlanan tatlısu kefallerinde (Leuciscus cephalus L. 1758) bakır çinko ve demir derişimlerinin incelenmesi Şemsettin AĞTAŞ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Yrd. Doç. Dr. Hüseyin GEY Bu çalışmada Yıldız ırmağının suyunda ve buradan avlanan tatlı su kefallerinin (Leuciscus cephalus L. 1758) yenilebilir kas dokularında bazı iz elementlerin (Cu, Fe, Zn) birikim düzeyleri araştırılmıştır. Örnekler 1993 yılının Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında atomik soğurma spektrofotometresi ile analiz edilmiştir. Bulgularımıza göre tatlısu kefallerinin yenilebilir kas dokularında ağır metallerden bakır 1.002 - 3.787 ig/gr, Fe 7.212 - 17.042 M-g/gr, Zn 4.116-18.328 [ig/gr arasında saptanmıştır. Yıldız ırmağı suyunda ise Cu 0.03-0.53 jıg/ml, Fe 0.91-1.96 ug/ml ve Zn 0.53-1.49 jig/ml arasında; kaplıca deşarj suyunda da Cu 0.20-0.52 /ı g/ml, Fe 1.22-2.29 xg/ml, Zn 0.92-1.46 /ıg/ml arasında bulunmuştur. Ancak, bulunan değerler diğer ülkelerde kabul edilen miktarlar ile karşılaştırılmış ve bu elementlerin derişimlerinin suda ve tatlısu kefallerinde zararsız olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Balık, Ağır metaller, Tatlısu kirliliği II SUMMARY M.Sc The investigation of the Cupper, Iron and Zinc concentrations in chups (Leuciscus cephalus L. 1758) caught from here and in the water of Yıldız river (SİVAS) Şemsettin AĞTAŞ Cumhuriyet Ünversity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Ass. Prof. Dr. Hüseyin GEY In this study, the concentration of various trace elements (Cu, Fe, Zn) in the edible muscle tissues of chup (Leuciscus cephalus L. 1758) caught from Yıldız river and in the water of the river were investigated. All samples were analysed in February, May, August and November of the year 1993 using Atomic Absorption Flame Spectrophotometer`. According to our present result trace element concentrations in the edible muscle tissues of the chups varied in between Cu 1.002 - 3.787 ng/gr, Fe 7.212 - 17.042 [ig/gr, Zn 4.116-18.328 ng/gr on wet weight basis. Levels of trace element concentrations varied in the water of Yıldız river in between Cu 0.03-0.53 Hg/ml, Fe 0.91-1.96 jig/ml ve Zn 0.53-1.49 jig/ml and in the deşarj water of the hot spring in between Cu 0.20-0.52 ng/ml, Fe 1.22-2.29 /i g/ml, Zn 0.92-1.46 ig/ml But the obtained values were compared with the levels accepted by other countries. It was determinentthat concentrations of these elements in the water and chup were at low or innocuous levels in the edible muscle tissues. Key words: Fish, Trace element, Freshwater Pollution.
Collections