Sivas İl Merkezinde tüketilen bazı balık türlerinde çeşitli ağır metallerin derişim düzeylerinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sivas İl Merkezinde Tüketilen Bazı Balık Türlerinde Çeşitli Ağır Metallerin Derişim Düzeylerinin Saptanması Aysu AKKAYA Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Müh. Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin GEY Bu çalışma 1944 yılının kış mevsiminde Sivas Hal'ine gelen 3'ü tatlı su balığı (C.carpio L.1758 (Pullu sazan), C.Carpio L.1758 (Aynalı sazan) S.trutta L. 1758) geri kalanı da deniz balığı (M. barbatus L. 1758, E. encrasicolus L. 1758, P. erythrinus L. 1758, B. boops L. 1758, S. auratus L. 1758, S. scombrus L. 1758, S. japonicus H.1780) olmak üzere toplam 10 çeşit balık örneğinin yenilebilir kas dokularında bazı ağır metallerin (Fe, Zn, Cu, Mn) derişim düzeylerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Örneklerdeki Fe, Zn, Cu, Mn derişimleri Atomik Absopsiyon spektrofotometresi ile saptanmıştır. Bulgularımıza göre bu balıklardaki ortalama Fe derişimleri 4.204 ±2.353 u.g.g`l, çinko derişimleri 6.460 ±3.562 u.g.g`l, bakır derişimleri 0,229 ±0.127 ug.g`l, mangan derişimleri ise 0.491 ± 0,247 ug.g~l olarak bulunmuştur. Ancak besin maddesi olarak tüketilen bu balıkların yenilebilir kas dokularınında bulunan Fe, Zn, Cu ve Mn derişimleri uluslararası örgütlerce kabul edilen limit değerleri ile karşılaştırıldığında insan sağlığı açısından zararsız düzeyde oldukları saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Deniz balığı, tatlı su balığı, ağır metaller ABSTRACT M.Sc Determining Residual Levels of Various Heavy Metals İn Some Fish Species Consumed in Sivas Province M. Sc Aysu AKKAYA Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Enviromental Engineering Supervisor Ass. Prof. Dr. Hüseyin GEY This study has been carried out in the order to examine residual levels of some trace elements (Cu, Zn, Fe,Mn) in 10 edible tissue samples of which 3 taken from fresh Water fishes (C. carpio L. 1758 (P. Sazan), C.carpio L. 1758. (A. sazan), S. trutta L. 1758) the remaining samples were taken from sea fishes (M. barbatus L. 1758, E. encrasicolus L. 1758, P. erythrinus L. 1758, B. boops L. 1758, S. auratus L.1758, S. scombrus. L. 1758 S. Japonicus H. 1780) sold in Sivas Bazaar during winter season of 1944. Fe, Zn, Cu and Mn residual levels were determined by atomic absorbtion flame spectrophometer. According to our results, mean values are us follows; Fe residual of 4,204 ± 2.353 ng.gr1, Zn residual of 6.460 ±3.562 Hg.g`1, Cu residual of 229 ± 0.127 ug.g-1 and Mn residual of 0.491 ± 0.247 ug.g`1. However Fe, Zn, Cu and Mn residual levels found in edible tissues are not considered harmful for human health when compared to treshhold values accepted by the international Institutions. KEY WORDS: Sea fish, fresh water fish, heavy metals
Collections