Sarıçay akarsuyunun ve bazı balıklarının kalite değişimleri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Bu çalışmada, Çanakkale ilinde bulunan ve boğazın su kalitesi açısından da büyük bir öneme sahip olan Sarıçay'da meydana gelen kirlenmenin, akarsuya ve akarsuda yaşayan balıkların normal florasında ne gibi bir etkiye sahip olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Sarıçay üzerinde üç farklı istasyon belirlenmiş ve Ekim 2002 - Eylül 2003 döneminde periyodik olarak su ve balık (tatlısu kefali ve kefal) örnekleri alınarak, mikrobiyolojik ekimleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde suda ve balıkta, toplam aerobik bakteri sayısına suyun normal florasında bulunan Pseudomonas, Enter obakteriaceae, Staphlococcus, Lactobacillus, Enterococcus ve Mantar' lara bakılmıştır. Suda ise bu bakterilere ek olarak koliform grubu bakterilerden toplam ve fekal koliform bakterilerine bakılmıştır. Araştırmada mikrobiyolojik incelemelerin yanısıra suyun fiziksel özelliklerinden sıcaklık, pH ve tuzluluk değerleri de tespit edilmiş, böylece mevsimsel ve istasyonlar arası incelemeler ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Sarıçay' in suyunun kirlendiği ancak bu kirliliğin normal floraya pek yansımadığı aynı zamanda balıkların normal florasında da bariz bir değişiklik meydana getirmediği tespit edilmiştir. Bununla beraber balıklarda toplam bakteri sayısında ki smır değere yakınlık ve Staphlokok -Entrokoklaradaki artışlar balıkların tüketiminin riskli olabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Sarıçay, mikroflora, balık mikroflorası, Çanakkale ABSTRACT In this study, the effect of pollution, that also has an impact on Dardanelles, on water and fish microflora, were determined in Sancay stream, Çanakkale. Water and fish samples were collected periodicaly every three months from three locations between October 2002 and September 2003. Total aerobic bacteria count and Enterobacter, Pseudomonas, Enterococcus, Staphylococcus, Laktobacittus and fungus that are normally found in water were analyzed. In addition to microbiological investigations, the physicochemical water parameters such as temperature, pH and salinity were determined. Seasonal and stational correlations were searched. Microorganizm quantity in water varied within the year. Microbiologic analyses reveale that the variation of water microflora did not affect the microflora of fish. Microflora of fish did not differ between or within the fish species that were captured from diffrent stations. Key Words : Sancay, microflora, fish microflora, Çanakkale II
Collections