Manyas Gölü kerevitlerinin (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) bazı biyolojik özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZManyas Gölü'nde 10.10.2002 ve 21.11.2003 tarihleri arasında gerçekleştirilenbu çalışmada, araştırma alanından seçilen istasyonda örneklenen kerevitlerin (Astacusleptodactylus) et ve yumurta verimlilikleri, boy-ağırlık ilişkileri, yaşam döngüleri, boyfrekansları ve üremeleri gibi bazı özellikleri araştırılmıştır.YDABAG 101Y118 nolu TÜBİTAK projesi ile paralel yürütülen bu çalışmadaörnekler 7,5 m'lik balıkçı kayığı ve 22 m'lik ağ göz açıklığına sahip pinterlerdenalınmıştır. ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi araştırma laboratuarına getirilen örneklerdondurularak, total boy, karapaks boy, karapaks genişliği, abdomen boy, abdomengenişliği, kıskaç boy, kıskaç ayak boyu, kıskaç genişliği ve yaş ağırlık gibi biyometrikölçümler yapılmıştır. Biyometrik ölçümleri yapılan kerevitler et verimliliklerinin tespitiiçin kaynar suda 10 dk. pişirilmiştir. Yumurta verimliliği için yumurtlama dönemindedişilerin ovaryumlarından elde edilen yumurtaların ağırlıkları alınıp, sayımı yapılmıştır.Ayrıca örnekleme alanında bazı fiziko-kimyasal parametre (pH, sıcaklık) ölçümleri deyapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Astacus leptodactylus, tatlısu istakozu, biyometrik ilişkiler, etverimliliği, yumurta verimliliği, Manyas Gölü.6 ABSTRACTThis study, was carried out between 10.10.2002 and 25.11.2003. Freshwatercrayfishes (Astacus leptodactylus) were obtained from a selected area. Meat yield,fecundity, length-weight relationships, life cycles, length frequency and reproduction ofthis species were investigated in Lake Manyas.In the present study, which was carried out under the project of Lake Manyas-YDABAG TUBITAK (Project No: 118Y101), crayfish samples were caught by trapswith a 22 mm net mesh size and collected by a 7,5 m fisherman boat. The samples wereprocessed at the research laboratory of COMU Fisheries Faculty. Biometricmeasurements such as total length, carapace length, carapace width, tail length, tailwidth, chelae length, chelae width, propodus length and wet weigth of the samples weremeasured arter freezing at -18 ºC. Measured crayfishes were cooked for 10 minutes inorder to determine meat yield. For the fecundity of mature female crayfish ovariumswere weighed and counted in the reproduction season. Physico-chemical (pH,temperature) parameters of the sampling area were analyzed in situ.Key Words: Astacus leptodactylus, Freshwater crayfish, biometric relationships, meatyield, fecundity, Lake Manyas.7
Collections