Mısır ve soyayı birlikte yetiştirmenin verim ve verim unsurlarına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Bu araştırma, mısır ve soyayı birlikte yetiştirmenin verim ile bazı tarımsal özelliklere etkilerini saptamak amacıyla tesadüf blokları deneme planına göre 3 tekrarlaman olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos Araştırma ve Uygulama Biriminde 2003 ve 2004 yazlık ana ürün yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Araştırmada saf mısır, saf soya, 1 sıra mısır+1sıra soya, 2 sıra mısır+1 sıra soya, 1 sıra mısır+2 sıra soya ve 2 sıra mısır+2 sıra soya şeklindeki birlikte üretim sistemleri denenmiştir. Her bir parsel 6 m uzunluğunda 4 üretim sisteminden oluşmuştur. Araştırmada en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimleri her iki deneme yılında da saf mısırdan elde edilmiş, bunu 2 mısır+1 soya ve 2 mısır+2 soya birlikte yetiştirme sistemleri izlemiştir. Buna karşın en düşük yeşil ot ve kuru madde verimleri ise saf soyadan elde edilmiştir. Ağırlığa göre botanik kompozisyonda baklagil oranı arttıkça yeşil ot ve kuru madde verimleri önemli derecede azalmıştır. Her iki deneme yılında da en yüksek tane verimleri mısır ve soyanın saf ekimlerinden elde edilmiş, birlikte yetiştirme sistemlerinde mısır ve soyanın bitki sıklıklarına bağlı olarak verimleri azalmıştır. Alan eşdeğerlik oram (AEO), denemenin birinci yılında 2 mısır+2 soya sisteminde 1.12, 1 mısır+2 soya sisteminde 1.32 olarak saptanmıştır. Denemenin ikinci yılında 1 mısır+1 soya ve 2 mısır+2 soya sisteminde 1.01, diğer sistemlerde ise 1.00'm altında bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Birlikte Yetiştirme, Mısır, Soya, Alan Eşdeğerlik Oranı iv ABSTRACT This research was carried out at Dardanos Experimental Field of Field Crops Department of Agricultural Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University in summer growing seasons of 2003 and 2004 in order to determine the effects of intercropping of corn and soybean on yield and some agronomic characters. The experiment was cunducted using randomized block design with three replications. In the experiment, sole corn, sole soybean, one row corn + one row soybean, two rows corn + one row soybean, one row corn + two rows soybean and two rows corn + two rows soybean growing systems were used. Each plot with 6 m length consisted of four growing systems. In the research, the highest fresh forage and hay yield were obtained from sole corn for both years. This was followed by two row corn + 1 row soybean and 2 rows corn + 2 rows soybean. In contrast the lowest fresh forage and hay yields were obtained from sole soybean. Fresh forage and hay yields based on weight significantly decreased with increasing proportion of legumes in botanical composition. For both years, the highest grain yields in corn and soybean were obtained from sole corn and soybean. Intercropping systems, the yields decreased depending on the plant density of corn and soybean. Land Equivalent Ratio (LER) was 1.12 for two rows corn + two rows soybean in the first year and this was found to be 1.32 for one row corn + two rows soybean. In the second year, one row corn + one row soybean and two rows corn + two rows soybean gave 1.01 LER, the other systems used gave less than 1.00 value. Key Words: Intercropping, Corn, Soybean, Land Equivalent Ratio. v
Collections