Edremit körfezi turunçgil yetiştiriciliğinin yapısı ve sorunlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZEdremit Körfez Bölgesi, Balıkesir ilimizin batısında Ege sahilleri boyuncauzanan ve ekonomisi tarıma ve turizme dayalıdır. Başlıca tarım ürünü zeytindir. Zeytinyetiştiriciliğinin yanında özellikle Edremit ve Havran ilçelerinde Satsuma mandariniyetiştiriciliği yapılmaktadır. Bahçe Bitkileri yetiştiriciliği bir çok türde ekonomikanlamda yapılmaktadır. Tarımsal alanlar ve özellikle zeytin bahçeleri tahrip edilerekyapılaşmaya açılmaktadır.Yörenin sahip olduğu ekolojik koşullar başta zeytin olmaküzere değişik meyve ve sebze türlerinin en yüksek kalitede yetiştirilmesine olanaksağlamaktadır. Ege Bölgesinin en kuzeyinde bulunan bu ilçelerimiz turunçgilyetiştiriciliği bakımından da sınırlı alanlara sahip olmasına karşın, turunçgilyetiştiriciliği bu ilçelerimizde giderek artan bir öneme sahiptir. Yöre üreticileri tarımsalalanların değerlendirilmesinde önceliği turunçgil yetiştiriciliğine vermektedir. Yöredeyaygın bir şekilde Satsuma mandarini yetiştiriciliği yapılmakta ve yıllık üretim 20 000 -25 000 ton düzeyinde gerçekleşmektedir. Tarımsal alanların turunçgil yetiştiriciliğineaçılması yönünde ciddi eğilim vardır. Satsuma mandarini yetiştiriciliği 1970'li yıllardabaşlamış olmasına karşın geleneksel bir yapı sergilemekte ve modern çeşitler, anaçlarve kültürel uygulamalar bilinmemektedir.Edremit Havran ve Burhaniye ilçelerinde gerçekleştirilen bu çalışmada,yörenin turunçgil yetiştiriciliği yapılan alanlarının mevcut durumu anket çalışmaları vebahçe sörveyleri ile belirlenmiştir.Edremit Körfez Bölgesi ile diğer bölgelerde yetiştiriciliği yapılan Satsumamandarini meyvelerinin, 2003 yılına ait meyve örneklerinde yapılmış olan pomolojikanalizlerinin karşılaştırılması yapılarak, irdelenmiştir.I ABSTRACTEdremit Gulf Region , of which economics leaning against agriculture andtourism, participates in the west side of Balıkesir city and extends throughout AgeanCoasts. Main agricultural product of the region is olive. Besides olive production ,especially in Edremit and Havran counties Satsuma tangerine is grown. Horticulture ismade in economical meaning in many species. Agricultural areas, especially olivegardens are destroyed in order to expose construction areas. Ecological conditions of theregion enable to produce mainly olive and many fruit and vegetable species in highestquality. Although having very limited areas for producing citrus fruits, , citrus fruitsproduction has gradually remaining importance for these counties which are presentedin the northest area of Agean Region. Grower of this region gives priority forproduction of citrus fruits in order to evaluate agricultural areas. Satsuma tangerineproduction is made commonly in this region and, annually 20.000-25.000 tonesproduction materialize. There have important tendency to make agricultural areassuitable for citrus fruits production. Although Satsuma tangerine production has begunin 1970?s, it presents traditional structure and modern species, rootstoks and culturalapplications are unknown.In this research, the district was investigated for its citrus growing areas andcurrent situation was determined for important characteristics by survey studies.Satsuma tangerine fruits? samples belongs to year 2003, which have beenproduced in Edremit Gulf Region and also in the other regions , comparised andanalysed.II
Collections