Tuz stresinin triticale ve bazı secale taksonlarında süperoksit dismütaz (SOD;EC 1.15.1.1) ve peroksidaz (POD; EC 1.11.1.7) aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
TUZ STRESİNİN TRITICALE VE BAZI SECALE TAKSONLARINDASÜPEROKSİT DİSMÜTAZ (SOD;EC 1.15.1.1) VE PEROKSİDAZ (POD;EC 1.11.1.7) AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİNARAŞTIRILMASIÖZETBu araştırmada tuza duyarlı olduğu bilinen Secale cereale'nin bir varyetesi olanSecale cereale var. ancestrale, tuza toleransı bilinmeyen doğal yayılışlı bir endemikolan Secale anatolicum L. ve tuza toleransı iyi bilinen ve ülkemizde kültürü yapılanTriticale çeşitleri kullanılarak tuz stresine toleransta bu çeşitlerin antioksidatifsavunma enzimleri temelinde verdikleri yanıtlar araştırılmıştır.Araştırmada protein analizleri; Bradford (1976)'a, SOD aktivitesi; Beauchamp-Fridovich (1971) ve Giannipolities, N.- Ries S. K., (1977)'e ve POD aktivitesi iseKanner ve Kinsella (1983) metoduna göre gerçekleştirilmiştir.Araştırmamızın sonuçlarına göre, Secale cereale var. ancestrale tuza duyarlıbulunmuştur. Triticale ise tuz stresine yanıtta SOD aktivitesinde kısa süreli artışlargöstermiş, ancak POD aktiviteleri değişmemiştir. Bu durum, Triticale'nin tuztoleransında antioksidatif yoldan farklı mekanizmaların çalıştığını düşündürmektedir.Secale anatolicum ise diğer iki çeşide zıt olarak tuz stresine yanıtta hem SOD hem dePOD aktivitelerinde kısa süreli artışlar sergilemiştir. Bu sonuç, Secale anatolicumendemiğinin tuza toleransta antioksidatif yolu çalıştırdığına işaret etmektedir.Böylece bu tür, tuza toleransta kullanışlı bir gen kaynağı olabileceğini göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Tuz Stresi, Süperoksit dismutaz (SOD), Peroksidaz (POD),Çavdar (Secale spp.), TriticaleHazırlanan bu Yüksek Lisans / Doktora tezi BAP tarafından BAP 2005 /103no'lu proje tarafından desteklenmiştir.vi THE EFFECTS OF SALT STRESS ON SUPEROXIDE DISMUTASE(SOD; EC.1.15.1.1) AND PEROXIDASE (POD;EC.1.11.1.7) ACTIVITIES INSOME SECALE TAXONS AND TRITICALEABSTRACTIn this study one salt sensitive of rye genotype, Secale cereale var. ancestrale,and one salt tolerant Triticale and one natural endemic rye genotype, Secaleanatolicum, whose tolerance to salt stress is unknown were employed. Thesegenotypes are used for the determination of main antioxidant enzymes (SOD andPOD) activities, which are important for antioxidative defence pathway in salt stress.In this research protein analysis were realized by method of Bradford (1976),SOD activity analysis were realized by Beauchamp-Fridovich (1971) andGiannipolities, N.- Ries S. K., (1977), POD activity analysis were realized by Kannerand Kinsella (1983).The results indicated that Secale cereale var. ancestrale is salt sensitive ryegenotype as in other Secale cerele varieties. Triticale has shown short time increasesin SOD activities but POD activities did not change during the salt stress treatment.These results showed that Triticale is not effective for antioxidant enzymedefence system for salt stress in POD but SOD activities are serviceable for shorttime responses. The occurrence in antioxidative response indicated that salt tolerancefor Triticale may be accomplished due to ion accumulation. Secale anatolicum,contrary to the other two cereals, showed increases in SOD and POD activitiesagainst salt stress in time. These results indicated that Secale anatolicum usedantioxidative enzymes for salt tolerance. Thus, this endemic rye species may be usedfor salt tolerance as a natural gene source.Key words: Salt Stress, Rye (Secale spp.), Superoxide dismutase (SOD),Peroxidase, (POD), TriticaleThe present M.Sc. thesis was supported by BAP under the project no of BAP2005/103.vii
Collections