Cucumis sativus L. (salatalık)`ta asetilsalisilik asidin çimlenme, büyüme ve gelişme üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET Cucumis sativus L. (SALATALIK)' TA ASETİLSALİSİLİK ASİDİN ÇİMLENME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜZERİNE ETKİSİ NURAY AKKA YA Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman Prof. Dr. İbrahim YALCIN Bu çalışmada asetilsalisilik asidin (ASA), 25, 75, 125, 175, 225, 275 ppm konsantrasyonlarının, Cucumis sativus L tohumlarına uygulanması ile yetiştirilen bitki üzerindeki bazı etkileri incelenmiştir. ASA' nın artan konsantrasyonlarının çimlenmeyi, primer kök ve hipokotil gelişimini baskıladığı görülmüştür. Ancak bitki gelişiminin ilerleyen dönemlerinde kökteki baskılanma etkisi sürerken, yan köklerde artış olduğu saptanmış, sürgün uzunluğunda ise bir kısalma gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, artan konsantrasyonlarla beraber çiçeklenme zamanı öne alınmış, çiçek sayısı artmıştır. 25 ve 75 ppm konsantrasyonlarında en fazla çiçeklenme olduğu saptanmıştır. Bitki pigmentlerinden Kl-a, Kl-b ve karotenoidlerde bir düşüş saptanmıştır. Stoma sayılarında ise genel bir artış izlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Cucumis sativus L ASA (Asetilsalisilik Asit), çimlenme, büyüme ve gelişme, pigmentasyon, stoma 11 SUMMARY MASTER THESIS EFFECTS OF ACETYLSALICYLIC ACID ON GERMINATION, GROWTH AND DEVELOPMENT OF Cucumis sativus L. (CUCUMBER) NURAY AKKAYA Cumhuriyet Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Prof. Dr. İbrahim YALÇIN In this study, it was observed some effects of 25, 75, 125, 175, 225, 275 ppm concentrations of ASA (Acetylsalicylic acid) in the plant, Cucumis sativus when applied to its seeds. It was seen that increasing concentrations of ASA inhibited germination, primary root and the development of hypocotyls, and yet it was determined that there was an increase in adventitious roots and that there was a decreasing difference in the length of shoot, while the effect of inhibition in the root in the further phace of the development of the plant was continuing. In addition, flowering time was made earlier than expected together with increasing concentrations, and the number of flowers increased. And it was determined that there was the most flowering in 25 and 75 ppm concentrations. It was determined that there was a decrease in Cl-a, Cl-b and carotenoids and also a general increasing in the number stoma. Key Words: Cucumis sativus L... ASA (Acetylsalicylic Asit), germination, growth and development, pigmentation, stomata
Collections