Bazı tıbbi ve aromatik bitki tohumlarının ısısal özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalısmada tıbbi ve aromatik bitki tohumlarından rezene, anason, kisnis,susam, keten ve aspir'in özgül ısıları, ısı iletkenlik katsayıları ve ısı yayınımkatsayıları deneysel olarak tespit edilmis ve ürünün nem içeriginin bu ısısal özelliklerüzerine etkileri arastırılmıstır. Bu ısıl özelliklerin, adı geçen bitki tohumlarınınendüstri ürünü haline getirilme asamasında uygulanan ısıl islemlerde bilinmesigerekmektedir.Yapılan denemeler sonucunda özgül ısı degerleri rezene için %10,80 ? 30,10(db) nem aralıgında 2,09 ? 4,20 kJ/kg K, anason için %10,40 ? 56,00 (db) nemaralıgında 1,65 ? 3,26 kJ/kg K, kisnis için %8,25 ? 37,60 (db) nem aralıgında 1,84 ?3,26 kJ/kg K, susam için %8,10 ? 40,60 (db) nem aralıgında 1,68 ? 5,52 kJ/kg K,keten için %7,49 ? 27,60 (db) nem aralıgında 1,05 ? 2,08 kJ/kg K, aspir için %7,26 ?24,30 (db) nem aralıgında 1,90 ? 3,00 kJ/kg K arasında gerçeklesmistir.Isı iletim katsayısı degerleri rezenede %10,80 ? 30,10 (db) nem aralıgında0,101 ? 0,175 W/m K, anasonda %10,40 ? 56,00 (db) nem aralıgında 0,135 ? 0,162W/m K, kisniste %8,25 ? 37,60 (db) nem aralıgında 0,107 ? 0,143 W/m K, susamda%8,10 ? 40,60 (db) nem aralıgında 0,162 ? 0,219 W/m K, ketende %7,49 ? 27,60(db) nem aralıgında 0,144 ? 0,204 W/m K, aspirde de %7,26 ? 24,30 (db) nemaralıgında 0,133 ? 0,166 W/m K arasında gerçeklesmistir.Isı yayınım katsayısı da rezenede %10,80 ? 30,10 (db) nem aralıgında1,36x10-7 ? 1,618x10-7 m2/s arasında, anasonda %10,40 ? 56,00 (db) nem aralıgında1,2x10-7 ? 1,872x10-7 m2/s arasında, kisniste %8,25 ? 37,60 (db) nem aralıgında1,31x10-7 ? 1,692x10-7 m2/s arasında, susamda %8,10 ? 40,60 (db) nem aralıgında7,198x10-8 ? 1,515x10-7 m2/s arasında, ketende %7,49 ? 27,60 (db) nem aralıgında1,387x10-7 ? 3,101x10-7 m2/s arasında, aspirde de %7,26 ? 24,30 (db) nem aralıgında9,236x10-8 ? 1,354x10-7 m2/s arasında bulunmustur.Ürün nem içeriginin özgül ısı, ısı iletim katsayısı ve ısı yayınım katsayısınıetkiledigi belirlenmistir. Nem içeriginin artmasıyla özgül ısı ve ısı iletim katsayılarıartıs göstermistir. Özgül ısı ve ısı iletim katsayılarının tersine nem içerigininartmasıyla ısı yayınım katsayısı degerlerinde azalma meydana gelmistir.Anahtar Kelimeler: Özgül ısı, Isı iletkenlik katsayısı, Isıl yayınım katsayısı,Rezene, Anason, Kisnis, Susam, Keten, Aspir. In the study specific heat, thermal conductivity and thermal diffusivity offennel, anise, coriander, sesame, flax and safflower, which are of the medical andaromatic seeds, were determined. These thermal properties should be known andtaken into consideration during the heat treatment applied to prepare these aforesaidseeds as industrial products.As a result of the experiments, specific heat values were determined to be2,09 - 4,20 kJ/kg K in a humidity range of 10,80% - 30,10%(db) for fennel, 1,65 -3,26 kJ/kg K in a humidity range of 10,40% - 56,60%(db) for anise, 2,09 - 4,20kJ/kg K in a humidity range of 8,25% - 37,60%(db) for coriander, 1,68 - 5,52 kJ/kgK in a humidity range of 8,10% - 40,60%(db) for sesame, 1,05 - 2,08 kJ/kg K in ahumidity range of 7,49% - 27,60%(db) for flax, 1,90 - 3,00 kJ/kg K in a humidityrange of 7,26% - 24,30%(db) for safflower.Thermal conductivities were determined to be 0,101 - 0,175 W/m K in ahumidity range of 10,80% - 30,10%(db) for fennel, 0,135 - 0,162 W/m K in ahumidity range of 10,40% - 56,00%(db) for anise, 0,107 - 0,143 W/m K in ahumidity range of 8,25% - 37,60%(db) for coriander, 0,162 - 0,219 W/m K in ahumidity range of 8,10% - 40,60%(db) for sesame, 0,144 - 0,204 W/m K in ahumidity range of 7,49% - 27,60%(db) for flax, 0,133 - 0,166 W/m K in a humidityrange of 7,26% - 24,30%(db) for safflower.Thermal diffusivities were determined to be 1,36x10-7 ? 1,618x10-7 m2/s in ahumidity range of 10,80% - 30,10%(db) for fennel, 1,2x10-7 ? 1,872x10-7 m2/s in ahumidity range of 10,40% - 56,00%(db) for anise, 1,31x10-7 ? 1,692x10-7 m2/s in ahumidity range of 8,25% - 37,60%(db) for coriander, 7,198x10-8 ? 1,515x10-7 m2/s ina humidity range of 8,10% - 40,60%(db) for sesame, 1,387x10-7 ? 3,101x10-7 m2/s ina humidity range of 7,49% - 27,60%(db) for flax and 9,236x10-8 ? 1,354x10-7 m2/s ina humidity range of 7,26% - 24,30%(db) for safflower.In the study, it is determined that the product?s humidity content effectsspecific heats, thermal conductivities and thermal diffusivities. While humiditycontent increases, specific heat and thermal conductivity demonstrated an increase.Contrary to specific heat and thermal conductivity, while humidity content increases,there has been a decrease in the values of thermal diffusivity.Key Words: Specific heat, Thermal conductivity, Thermal diffusivity, Fennel,Anise, Coriander, Sesame, Flax, Safflower.
Collections