Tüketicilerin gıda güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin tespiti
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapılan bir arastırma, son on yılda dünyanın çesitli bölgelerinde ortaya çıkan gıdakaynaklı hastalıklardan yaklasık %87'sinin, evde yapılan veya evde tüketilen gıdalar sonucuoldugunu belirtmektedir. Elde edilen bu sonuçlar, tüketicinin gıda güvenligi konusundabilinçlenmesinin ne kadar önemli oldugunu göstermektedir. Bu projenin amacı, Çanakkalehalkının gıda güvenligi hakkındaki bilgilerini ölçmek ve bu bilgiler ısıgında seminer verip,brosür hazırlayarak insanların eksik oldukları konularda kendilerini gelistirmelerinisaglamaktır. Ankette yer alan sorular, kalite güvence sistemlerinin halk tarafından tanınıptanınmadıgını belirleyecegi gibi gıda satın almada dikkat edilecek noktaların halk tarafındanne kadar önemsendigini gösterecek, ayrıca gıda güvenligi hakkındaki genel düsünceleri ortayakoyacak sekilde düzenlenmistir. Arastırmada hazırlanan anketler 2000 tüketici tarafından,ilin çesitli yerlerinde kurulan standlarda yüz yüze görüsmeler sonucu doldurulmustur. Anketsonucunda yapılan istatistiksel analizler, bayanların ve orta yastaki katılımcıların, erkeklere vegençlere göre, önemli oranda gıda satın almada daha dikkatli ve gıda güvenligi konusuna dahailgili olduklarını göstermistir. Ayrıca egitim düzeyi arttıkça daha bilinçli alısveris yapıldıgıortaya çıkmıstır. Fakat, hemen her katılımcının özellikle kalite güvenlik sistemleri hakkındabilgi eksiklerinin bulundugu tespit edilmis ve bu eksikleri gidermek amacıyla brosürhazırlanmıstır.Anahtar sözcükler: gıda güvenligi, anket, tüketici According to a recent research, over the past decade, 87% of reported outbreaks of foodborne diseases in different sides of the world have been associated with food, prepared orconsumed at home. These results showed the importance of the consumer knowledge on foodsafety. The aim of this project was to determine food safety knowledge of Çanakkale residentsand from the light of the results, to prepare brochures and give seminars, which includeinformation that people can improve themselves about food safety issues. A survey wasarranged in order to show the knowledge of quality assurance systems, the general thoughtsabout food safety and the shopping and handling habits of people. In this research, surveyswere responded by 2000 consumers with face-to-face interviews at stands, being set up ondifferent sides of the city. From the results, the statistical analyses showed that, women andmiddle age participants were significantly more careful during food shopping and were moreinterested in food safety issues than men and younger consumers. Consumers with highereducation shopped more consciously. However, according to results, nearly all consumers hadlack of knowledge, especially on food quality assurance systems and thus, a brochure wasprepared to give information on that issues.Key words: food safety, consumer, survey
Collections