Keçilerde gebeliğin son dönemi besleme koşullarının etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Gebeliğin son dönemi besleme uygulamalarının etkilerinin ortaya konması amacıyla yürütülen çalışmada, Türk Saaneni genotipindeki 28 baş keçi üç farklı uygulama, grubuna ayrılmıştır. Gruplar doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere toplam12 hafta süreyle beslenmişlerdir.Doğum öncesi dönemde gruplar NRC, (1981)'in gebeliğin son dönemindeki keçiler için önerdiği besin madde ihtiyaçlarına göre beslenmişlerdir. Bu dönemde, Kontrol grubunda yer alan keçilere yonca kuru otu, mısır silajı ve destek yemi tüketime sunulurken, Mısır ve Tritikale gruplarını oluşturan keçilere sırasıyla, Kontrol grubunun beslenmesinde kullanılan yem maddelerine ek olarak kırılmış formda mısır ve tritikale sunulmuştur. Doğum sonrası dönemde grupların, tüketime sunulan fiğ kuru otu ve mısır silajını serbest koşullarda tüketmeleri sağlanmıştır.Gebeliğin son dönemindeki sütçü keçilerde farklı besleme uygulamalarının, çalışma süresince canlı ağırlık ve kondüsyon puanı üzerine istatistiki açıdan önemli farklılıklar oluşturmadığı saptanmıştır. Keçilerde farklı besleme uygulamalarının (P=0.043) ve doğum tipinin doğum ağırlığı üzerine olan etkileri (P=0.007) önemli bulunmuştur.Gruplarda ağız sütü verimi ile ilişkili olarak incelenen özelliklerden, grup (P=0.024), ölçüm saati (P=0.000), doğum sırası (P=0.001), doğum tipi (P=0.008) ve grup x ölçüm saati (P=0.002), grup x doğum sırası (P=0.023) etkileşimleri önemli bulunmuştur. Ağız sütü örneklerinde yapılan besin madde analizleri sonucunda, kuru madde içeriği üzerine ölçüm saati (P=0.000), doğum sırası (P=0.014) ve grup x doğum sırası (P= 0.002) etkileşimlerinin etkisi önemli bulunmuştur. Örneklere ilişkin yağ miktarı üzerine etkili faktörlere ait önemlilik seviyelerinden ölçüm saati (P=0.000), doğum sırası (P=0.000), doğum tipi (P=0.003) ve grup x doğum sırası (P=0.000) etkileşimleri önemli bulunmuştur. Ağız sütü protein içeriği üzerine grubun (P=0.009), ölçüm saatinin (P=0.000) ve grup x ölçüm saati (P=0.006) etkileşimlerinin etkisi önemli bulunmuştur. Ağız sütü laktoz içeriği üzerine ölçüm saati (P=0.026), grup x ölçüm saati (P=0.005) etkileşimlerinin etkisi önemli iken kül miktarına ilişkin değerler üzerine ölçüm saati (P=0.000) grup x ölçüm saati etkileşimleri (P=0.041)ve grup x doğum sırası etkileşimlerinin (P=0.035) etkileri önemli bulunmuştur. Gruplarda, erken laktasyon dönemi boyunca haftalık olarak belirlenen süt verim miktarlarındaki farklılıkların istatistiki açıdan önem taşımadığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Süt keçisi, besleme, mısır, tritikale, kolostrum, süt verimi. Twenty eight Turkish Saanen goats were allocated to 3 different treatment groups in this study, which aimed at investigating the effects of feeding regime in late gestation. The groups were fed in pre- and post-partum periods for a total of 12 weeks.The groups were fed in pre-partum period according to the recommendations for nutrients of NRC (1981). In this period, goats in the Control group were offered alfalfa hay, maize silage and supplementary feed. On the other hand, goats in Maize and Triticale groups received ground maize and ground triticale in addition to the ingredients of the control group, respectively. In post-partum period, all the groups were offered wetch hay and maize silage at ad libitum level.Differing feeding regimes in late gestation of lactating goats did not significantly affect live weight and body condition score throughout the study. Birth weight was affected significantly by different feeding regimes of the goats (P=0.043) and birth type (P=0.007).Of the traits associated with colostrum production of the groups, group (P=0.024), measurement hour (P=0.000), parity (P=0.001), birth type (P=0.008), group x measurement hour (P=0.002) and group x parity (P=0.023) interactions were found significant. As a result of the analysis of colostrum samples for chemical composition, dry matter content was affected by measurement hour (P=0.000), parity (P=0.014) and group x parity interactions (P=0,002). Of the significant parameters with regard to colostrum fat content, measurement hour (P=0.000), parity (P=0.000), birth type (P=0.003) and group x parity (P=0.000) interactions were determined significant. The effects of group (P=0.009), measurement hour (P=0.000) and group x measurement hour interactions (P=0.006) on colostrum protein content were found significant. Measurement hour (P=0.026) and group x measurement hour (P=0.005) interactions had significant effects on colostrum lactose content. On the other hand, colostrum ash content was sigficantly affected by measurement hour (P=0.000) group x measurement hour (P=0.041) and group x parity interactions (P=0.035). No significant difference was found in the amounts of milk produced by the groups determined on weekly basis in early lactation.Key Words: Dairy goat, nutrition, maize, triticale, colostrum, milk yield.
Collections