Kitosan küreciklere pepsin immobilizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KITOSAN KURECIKLERE PEPSİN İMMOBİLİZAYONU Gamze DURGUN ALTUN Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şenay ÇETİNUS Çalışmamızda kitosan kürecikler çapraz bağlayıcı kullanılarak hazırlanmış ve bu kitosan kürecikler pepsin immobilizasvonunda kullanılmıştır, immobilize ve serbest pepsin için optimum sıcaklık, optimum pH. termal kararlılık, saklama kararlılığı ve kinetik sabitlerin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Serbest pepsinin optimum sıcaklığı 30-40°C. immobilize pepsinin optimum sıcaklığı 40-50`C olarak bulunmuştur. Serbest ve immobilize pepsin pil 2.Ü- 4.0 aralığında yüksek aktivile göstermiştir. Serbest pepsinin km`i %1.2 hemoglobin (1.56 mM tirozin) Vmax*ı 5220 u.mol (mg protein dk)`' olarak, immobilize enzimin km'i % 2.0 hemoglobin (2.16 mM tirozin). Vmax` ise 2780 umol (mg protein dk)`1 olarak bulunmuştur, immobilize pepsinin saklama kararlılığı ve termal kararlılığı serbest pepsine göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca serbest ve immobilize pepsinin süt pıhtılaştırma süreleri ve aktiviteleri de araştırılmıştır. Serbest enzim için optimum süt pıhtılaştırma sıcaklığı 40°C, immobilize enzim için ise 50°C olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Pepsin, kitosan, immobilizasyon 11 SUMMARY M. Sc. IMMOBILIZATION OF INDUSTRIALLY IMPORTANT ENZYMES ON SUPPORT MATERIAL AND OPTIMIZATION Gamze DURGUN ALTUN Cumhuriyet University Graduate school of and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Şenay ÇETİNUS In this study chitosan beads were prepared by using crosslinking agent. This chitosan beads were used pepsin immobilization. Studies for free and immobilized pepsin systems concerning determination of optimum temperature, optimum pH thermal stability, storage stability and kinetic parameters were done. It was determined that optimum temperature interval for free pepsin is 30-40 °C, for immobilised pepsin is 40-50 °C. Free and immobilized pepsin were showed high activity at pH 2.0-4.0. It was found as km %1.2 haemoglobin (1,56 mM tyrosine), Vmax 5220 umol (mg protein min)`1 for free pepsin, km % 2.0 haemoglobin (2,16 mM tyrosine) Vmax 2780 umol (mg protein min)`1 for immobilized pepsin. Thermal stability and storage stability of immobilized pepsin were found to be higher than that of free pepsin. In addition, milk coagulant time and activity were investigated for free and immobilized pepsin. Optimum milk coagulant temperature was found as 40 °C for free pepsin, 50 °C for immobilized pepsin. Key words: Pepsin, chitosan, immobilization
Collections