Organik zeytin yetiştiriciliğinde zeytin sineği (Bactrocera oleae Gmel.) ile mücadelede tuzaklama yöntemlerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ülkemizde zeytin yetiştiriciliği yapılan alanlarda önemli ekonomik zararlara neden olan zeytin sineği (Bactrocera oleae Gmelin) insektisit uygulamalarıyla kontrol edilmektedir. Günümüzde organik zeytin üretimi artarak yaygınlaşmakta olup kimyasal mücadeleye alternatif etkin yöntemlerin geliştirilmesi kaçınılmaz olmuştur.Bu araştırma, organik zeytin yetiştiriciliğinde farklı tuzaklama yöntemlerinin test edilerek, en etkin yöntemin belirlenmesi ve zeytin sineği ile mücadelede kullanım olanağının araştırılması amacıyla 2005?2007 yılları arasında yürütülmüştür. Çanakkale (İntepe) ilinde organik zeytin üretimi yapılan bir alanda 3 farklı tuzaklama yöntemi denenmiştir. Sarı yapışkan tuzak (n=100), olipe şişesi (n=100) ve Eco-Trap®'lar (n=100) her ağaca yerden 1,8 m yükseklikte, güney-doğu yönüne bakacak şekilde direkt güneş almayan, açıklık bir kısma asılmak suretiyle deneme parselleri yan yana kurulmuştur. Tuzakların kontrolü için Ağustos-Ekim ayları süresince periyodik olarak, iki haftada 1 defa arazi sürveyleri yapılarak, tuzak üzerindeki veya içerisindeki ergin zeytin sinekleri sayılmış ve erkek/dişi oranı tespit edilerek, kayıtları tutulmuştur. Araştırmada 3 farklı tuzaklama yönteminin etkinlikleri bakımından birbirleri ile karşılaştırılması sonucunda; Zeytin sinekleri açısından en etkin tuzaklama yönteminin olipe şişeleri olduğu belirlenmiştir. Olive fruit fly (Bactrocera oleae Gmelin) causing economic harm and controlling with insecticides in our country. Nowadays organic olive production going to increase and developing alternative control methods are must be used instead of chemical control.The aim of this study is determination of the testing different trap methods and traps effectiveness, in organic olive production, in addition to study of usage these traps in controlling olive fruit fly during 2005?2007. Three different trap methods were used in organic olive plantation, in Çanakkale (İntepe). In research olive plantations were established; yellow sticky panel traps (n=100), olipe traps (n=100) and Eco-Trap® `s (n=100) were hanged on the trees above 1,8m height. The traps were faced to southern-east, having opened and indirect sun light. We surveyed periodically from August to October (one times in two week) controlled traps. Adult olive fruit fly numbers in/on traps and male/female rate were noted. Three different trap methods were discussed for effectiveness with each other. Eventually we determined most useful trap method for controlling olive fruit fly is olipe traps in organic olive plantation.
Collections