Gülpembe domates çeşidinin organik ve konvansiyonel koşullarda yetiştiriciliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2007-2008 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi deneme parsellerinde yürütülmüş olup ilk yıl Gülpembe domates çeşidi organik ve konvansiyonel şartlar altında yetiştirilmiş, ikinci yıl ise Gülpembe domates çeşidi ile birlikte 2 si yerel populasyon olmak üzere toplam 4 domates çeşidi organik koşullarda yetiştirilerek birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme çeşidine göre kurulmuş olup her çeşitten üçer tekerrüre yer verilmiştir.Denemede sonunda, meyvelerde toplam verim, bitki başına verim, meyve çapı, meyve boyu, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik (sitrik asit), meyvedeki nem miktarı ve toplam askorbik asit analizleri gerçekleştirilmiştir. Deneme sonunda her uygulamadan yaprak örnekleri alınarak bazı makro ve mikro besin elementlerinin miktarı değerlendirilmiştir.İlk yıl verileri değerlendirildiğinde organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Gülpembe domates çeşidinde verim ve kalite parametrelerinin tümü istatistiksel olarak (p?0.005) önemsiz bulunmuştur. Bitki başına meyve verimi organik koşullarda yetiştirilenlerde 2250,4 g/bitki, konvansiyonel olarak yetiştirilenlerde ise 2321,1g/bitki olmuştur.İkinci yıl organik koşullarda yetiştirilen 4 çeşit arasında ise en yüksek verim toplam verim (kg/da), bitki başına verim (g/da) değerleri istatistiksel olarak önemsiz bulunmuş ancak bitki başına en yüksek verim 3037 g ile Manisa-Taşkuyucak populasyonundan elde edilmiş, bunu 2891 g ile H-2274, 2803 g ile Balıkesir Bigadiç populasyonu ve 2671 g ile de Gülpembe çeşidi izlemiştir. Tek meyve ağırlığı yönünden ise denemede kullanılan çeşitler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. En yüksek meyve ağırlığı 147,51 g ile Bigadiç populasyonundan elde edilirken, bu çeşidi sırasıyla 84,84 g ve 75,16 g ile Gülpembe çeşidi ve Taşkuyucak populasyonları izlemiş, en son grubu ise 53,01 ile H-2274 çeşidi oluşturmuştur. Suda çözülebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik ve toplam askorbik asit değerleri ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. This research has been conducted in Çanakkale Onsekiz Mart University, Dardanos Campus between 2007-2008. First year Gülpembe cv. and second year totaly 4 cultivar , which consists 2 local varieties in addition to Gülpembe has been used as plant material. Research has been set up in randomized plots with 3 replication.In the research; total yield (kg/da), yield per plant, fruit diameter and length, fruit firmness, soluble solids, titratable acidity, fruit moisture and total ascorbic acid content has been determined as well as macro and micro nutrients in the leaves.In the first year data, total parameters were found non-significant at (p?0.005) level. Yield per plant ranged between 2250,4 g/plant and 2321,1g/plant in organic and conventional growing plants respectively.In the second year, total yield and yield per plant were found non-significant but the higher value was obtained from Manisa-Taşkuyucak local variety with 3037 g. Although H-2274, Balıkesir-Bigadiç local variety and Gülpembe values were 2891, 2803 and 2671 g respectively. Fruit weight was found as significant and the highes value was obtained from Balıkesir-Bigadiç local variety with 147,51 g and the lowest one is obtained from H-2274 with 53,01g. Total soluble solids, titratable acidity and total ascorbic acid were found as non significant. All the values of macro and micro nutrients were found between the ranges.
Collections