Çanakkale koşullarında yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde farklı ambalaj uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Roxana, Hungarian Best ve Bebeco kayısı çeşitlerinin modifiye atmosferde depolanmasında farklı ambalaj materyallerinin uygunluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla kayısılar hasat edildikten sonra LDPE ve PVC ambalaj materyali ile ambalajlanmış, hiç bir uygulama yapılmayan kayısı meyveleri ise kontrol meyveleri olarak depolanmıştır. Ambalajlanan kayısılar 0°C ve %95 oransal nem koşullarında soğuk hava deposunda 30 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Depolama sonrası ürünlerde ağırlık kaybı, meyve tadı, meyve eti sertliği, meyve zemin rengi, meyve et rengi, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, toplam şeker ve indirgen şeker değerlerindeki değişimler belirlenmiştir.30 günlük depolaması sonunda yapılan analizler, ürünlerde incelenen tüm kalite kriterleri açısından LDPE ve PVC uygulamalarının ürünler üzerine hem kaliteyi koruyucu hem de ürünün depolama özelliklerini arttırıcı etkileri olduğunu göstermiştir. In this research it is aimed to determine the avaliblity of different packaging materials for Roxana, Hungarian Best and Bebeco apricot cultivars stored in modified atmosphere conditions. For this aim, after harvesting, some apricots were packed with LDPE and PVC packaging materials and some apricots were stored with no pre-application as control. Packed apricots were put in cold storage in 0°C and 95% relative humidity at 30 days. After storage, weight loss, fruit quality, fruit firmness, fruit skin colour, soluble solid content, titretable acidity, total and reduced sugars have been determined.According to the data after 30 day of storage, LDPE and PVC apllications were found to improve not only all the quality parameters but also storage qualifications of the apricot fruits.
Collections