Organik mısır yetiştiriciliğinde farklı leonardit miktarlarının verim ve verim unsurlarına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, organik mısır yetiştiriciliğinde farklı leonardit miktarlarının verim ve verim unsurlarına etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak Gökçeada'da Elta-Ada Tarım ve Hayvancılık işletmesinin arazisinde 2009 yılı ana ürün yetiştirme sezonunda kurulmuştur. Denemede ana parselleri çeşitler (Tisa, Turtop), alt parselleri ise leonardit miktarları (0, 100, 200, 300 ve 400 kg/da) oluşturmuştur. Sonuç olarak, leonardit miktarlarının incelenen çoğu özellikler üzerinde etkili olduğu, çeşitler arasındaki farkın ise genellikle önemli olmadığı tespit edilmiştir. Dekara 200 ve 300 kg leonardit uygulamasının tane verimini her iki çeşitte de önemli derecede artırdığı ve organik mısır yetiştiriciliğinde bu iki dozun önerilebileceği gözlenmiştir. Yeşil ot ve kuru madde verimlerinin ise, özellikle Tisa çeşidinde artan leonardit miktarlarıyla arttığı tespit edilmiştir. This study was conducted to determine the effects of different leonardite dozes on yield and yield components in organic maize cultivation. The experiment was designed as split plots with three replicates in Elta-Ada Managing of Agriculture in Gökçeada during main crop season of 2009. In the experiment, main plots were cultivars (Tisa and Turtop) and sub plots were leonardite dozes (0, 100, 200, 300, and 400 kg/da). As a result, the effects of leonardite dozes on most of the measured characters were found to be significant. However, the differences between the cultivars were not significant. The leonardite dozes, 200 and 300 kg/da increased the grain yield in both cultivars. Consequently, especially these dozes can be recommended for organic maize production. Forage and dry matter yields in Tisa cultivar increased with increasing leonardite dozes.
Collections