Levrek (Dicentrarchus labrax L. 1758) balıkları yemlerine kanola unu ve fitaz enzimi ilavesinin; büyüme ve yem değerlendirme parametreleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, levrek balığı (Dicentrarchus labrax) yemlerinde farklı oranlarda kanola küspesi ve fitaz enzimi kullanılmasına yönelik iki farklı besleme denemesi yapılmıştır. Deneme I'de, farklı oranlarda kanola küspesi içeren yemler yavru levreklerine (1,88 gr) yedirilerek balıkların büyüme performansı ve besin sindirilebilirliği belirlenmiştir. Bu doğrultuda, temel protein kaynağı olarak balık unu içeren kontrol yemi (K) ve balık unundan gelen proteinin % 10'u (K10), % 20'si (K20), % 30'u (K30) ve % 40'ı (K40) yerine yem rasyonuna kanola küspesi ilave edilerek 5 deneme yemi hazırlanmıştır. 8 haftalık besleme denemesi sonunda K30 yemiyle beslenen balıklar en yüksek son ağırlığa ulaşırlarken (9,68 gr), kanola küspesi içeren yemler, temel protein kaynağı olarak balık unu içeren kontrol yemi kadar balıklarda ağırlık kazanımı sağlamıştır. Deneme yemleriyle beslenen levreklerin yem dönüşüm oranı (YDO), protein verimlilik oranı (PVO), net protein kullanım oranı (NPKO), kondüsyon faktörü (KF), hepatosomatik indeksi (HSİ) ve vücut kompozisyonu arasında farklılık belirlenmemiştir. K40 yemiyle beslenen balıkların viserosomatik indeksi (VSİ) diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuş ve aynı grupta en düşük protein sindirilebilirliği saptanmıştır.Deneme II'de, yavru levreklerin (9,70 gr) kanola küspesi içeren yemlerine 1500 U/kg yem oranında fitaz enzimi ilave edilerek deneme yemlerinin balıkların büyüme performansı ve mineral sindirilebilirliği üzerine etkileri araştırılmıştır. K20 (27,45 gr) ve K20+F (26,41 gr) yemleriyle beslenen balıklar diğer gruplara göre daha yüksek ağırlığa ulaşmış ve bu yemlerle beslenen balıkların YDO değeri daha düşük bulunmuştur. Fitaz ilavesinin balıkların ağırlık kazanımı, YDO, PVO, HSİ ve VSİ parametrelerine bir etkisi olmamıştır. Kanola küspesi oranının artmasıyla birlikte fosfor sindirilebilirliğinde azalma saptanmış, ancak kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve çinkonun sindirilebilirliğinde fark gözlenmemiştir. Fitaz enzimi ilave edilmesiyle mineral sindirilebilirliği önemli ölçüde artmıştır. Sonuç olarak, yavru levrek yemlerinde balık unu proteinin % 30'u yerine kanola küspesi kullanılabileceği ve yeme fitaz enzimi ilavesiyle mineral sindirilebilirliği arttırılabileceği önerilmiştir. In this thesis, two experiments were carried out in order to determine the effects of canola meal and phytase incorporation into sea bass (Dicentrarchus labrax) diets. In Trial I, it was aimed to investigate the effects of addition of different ratios of canola meal into the diets of juvenile sea bass (1,88 g) on their growth performance and nutrient digestibility. Therefore, 5 different experimental feeds were designed. The control diet contained fish meal as basal protein source, while in the other diets the protein from the fish meal in the diets was substituted by 10% (K10), 20% (K20), 30% (K30) or 40% (K40), respectively. At the end of the 8-week feeding trial, fish fed K30 diet reached the highest final weight (9,68 g), while diets containing canola meal yielded weight gain as good as the control diet. The addition of canola meal into sea bass diets had no effect on the feed conversion ratio (FCR), protein efficiency ratio (PER), net protein utilization ratio (NPUR), condition factor (CF), hepatosomatic index (HSI), and body composition. The highest viscerosomatic index (VSI) and the lowest protein digestibility was determined in fish fed diet K40.In trial II, diets containing canola meal and phytase (1500 U/kg feed) were prepared for juvenile sea bass (9,70 g). The effects of the diets on the growth performance and mineral digestibility of fish were investigated. Fish fed diets K20 (27,45 g) and K20+F (26,41 g) reached the highest final weight and had lower FCR. The addition of phytase had no effect on the weight gain, FCR, PER, HSI and VSI. With the increase of canola meal incorporation, a decrease in phosphorus digestibility was observed, but there was no effect on calcium, magnesium, iron, copper and zinc digestibility. The mineral digestibility increased with phytase supplementation. It was suggested that 30 % of the fish meal protein in juvenile sea bass diets can be replaced with canola meal and phytase supplementation can increase the mineral digestibility.
Collections