Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite-mortalite üzerine olan etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VII. ÖZET Malnutrisyon, yatan hastalarda ve cerrahi kliniklerinde sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Malnutrisyon sıklığının yüksekliği, komplikasyon riskinde artış, hastanede yatış süresinin uzaması ve maliyet artışı gibi problemleri beraberinde getirir. Malnutrisyonu tanımada, bir çok yöntem tanımlanmasına rağmen, kullanılan yöntemin kolay kullanılır, ucuz ve etkinliğinin yüksek olması gerekliliği, birçoğunun pratikte kullanımlarını kısıtlamaktadır. Şubat 2004 - Mayıs 2005 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde öpere edilen 723 hastada, beş ayrı yöntemle(Nutrisyonel Risk indeksi, Sübjektif Global Değerlendirme, Kilo Kaybı Oranı, Serum Albümin Düzeyi, Vücut Kitle indeksi) malnutrisyon sıklığı araştırıldı. Medikal tedavi uygulanan hastalar, çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar, uygulanan nutrisyonel destek, komplikasyon ve mortalite yönünden takip edildi. 723 hastada toplam malnutrisyon oranı, %30,5, ağır malnutrisyon oranı %8,9 olarak tespit edildi. 60 yaşın altındaki hastalarda malnutrisyon sıklığı, %23,9, 60 yaşın üzerindeki hastalarda ise %47,1 olarak gerçekleşti. Benign hastalığı olanlarda %25,8, malign hastalığı olanlarda ise, %53,3 oranında malnutrisyon saptandı. Toplam ve hafif malnutrisyonu tespit etmede en yüksek sıklık, Nutrisyonel Risk indeksi ile elde edildi. Ağır malnutrisyonu tanımada, yöntemler arasında fark saptanmadı. Malnutrisyonu olmayan hastalarda %10,9, malnutrisyonu olan hastalarda ise %28,6 oranında komplikasyon gelişti. Malnutrisyon, cerrahi hastalarda sık karşılaşılan, komplikasyon ve mortalite riskini önemli derecede arttıran klinik problemlerden birisidir. Preoperatif dönemde malnutrisyonun tespit edilerek, ihtiyaç gösteren hastalara nutrisyonel desteğin uygulanması halinde, komplikasyon sıklığı önemli derecede azaltılabilir. VII. SUMMARY Malnutrition is a common problem in surgical clinics and hospitalized patients. High frequency of malnutrition results, with increase in complication risk, longation of hospital stay and increase in treatment costs. Many methods are using to determine malnutrition but necessarity of effective, cheap and easily adjustable methods, these methods are restricted in practical life. Between February 2004 and May 2005, in 723 patients, who were operated in Celal Bayar University Medical School Department of General Surgery, frequency of malnutrition was detected five different methods(Nutrition Risk Index, Subjective Global Gssessment, rate of weight loss, serum albumin level, Body Mass Index ). Medically treated patients excluded. Patients were followed for nutritional support, complication and mortality. In 723 patients, total malnutrition rate was 30.5% and severe malnutrition rate was 8.9%. Malnutrition rate was 23.9 % for patients younger than 60 years and 47.1% for patients older than 60 years. Patients with benign diseases, had a malnutrition rate of 25.8% despite patients with malign diseases, had a rate of 53.3%. We got highest frequencies to determinate total and mild malnutrition with Nutritional Risk Index. For severe malnutrition, there was no differencies between the methods. Complication rates were 10.9% for not malnourished patients and 28.6% for malnourished patients. Malnutrition is a common clinical problem in surgical patients, that increases complication and mortality risks. Preoperatively detection of malnutrition and giving nutritional support to malnourished patients, may decrease complication rates.
Collections