Tritikale hasılı tüketen süt keçilerine uygulanan ek yemlemenin bazı peynir özellikleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı Tritikale hasılı tüketen sütçü keçilere uygulanan ek yem uygulamasının bazı peynir özelliklerine etkisini araştırmaktır. On beş baş sağmal keçi 3 farklı ek yem düzeyi uygulamasını sağlamak amacıyla şansa bağlı olarak gruplara bireysel barındırma koşullarını sağlayacak şekilde dağıtılmıştır. İlk grupta yer alan keçilere ek yem sunumu yapılmamıştır. Buna karşın ikinci gruptaki keçiler günde 0,5 kg/keçi süt yemi ve üçüncü gruptaki keçiler ise günde 1,0 kg/keçi süt yemi tüketmişlerdir. Süt yemi iki eşit porsiyonda sabah ve akşam sağımı öncesi verilmiştir. Tritikale hasılı her sabah ve öğleden sonra biçim makinesi ile biçimini takiben saat 10:00-18:00 arasında ad libitum düzeyde tüketime sunularak ve tüketim bireysel olarak belirlenmiştir. Keçilere ayrıca sabah hasıl sunumu öncesi fiğ kuru otu (0,5 kg/keçi/gün) verilmiştir.Çalışmada keçilere ilişkin performans verileri, yem ve besin madde tüketimleri, süt verimi ve bileşenleri ve peynir özellikleri tespit edilmiştir. Tritikale hasılının sapa kalkım (çalışma başlangıcı) ve başaklanma (çalışma sonunda) dönemlerinde ardışık iki günde keçilerden alınan sütlerden peynir üretilmiştir. Peynir mayalama (süt kimyasal kompozisyonu yanında asitlik, pH, mineral madde miktarı) ve kimyasal kompozisyona (kuru madde, ham protein, ham yağ) ilişkin parametreler belirlenmiştir.Keçilere yapılan ek yemleme uygulaması kuru madde ve ham protein tüketimlerinde önemli düzeyde artırmıştır. Ek yem sunumundaki artış süt verimini artırıcı bir etki ortaya koymuştur. Benzer şekilde süt bileşenlerinden olan yağsız kuru madde, protein ve kazein düzeylerinde de önemli artışlar saptanmıştır. Süt üre düzeyi ek yem düzeyinden etkilenmemiştir.Peynir özellikleri bakımından yağ ve protein içeriği hasıl vejetasyon dönemine bağlı olarak farklılık göstermiştir. Keçilere sunulan ek yem seviyesindeki artış peynir randımanında önemli artışa neden olmuştur. En yüksek randıman değeri 1,0 kg ek yem sunumu sayesinde ulaşılmıştır.Çalışmanın sonunda keçilere yapılan ek yem sunumunun süt verimi ve peynir randımanını etkileyen özellikleri artırdığı saptanmıştır. Benzer şekilde ek yem sunumu ve seviyesi peynir randımanını artırmıştır. The aim of this study was to investigate the effect of supplementary feeding on some cheese parameters of dairy goats consuming triticale herbage. Fifteen lactating goats were allocated to three supplementary feeding groups and housed in individual pens. Goats in the first group received no supplementary feed. On the other hand, 0.5 kg concentrate feed was given to second groups and 1.0 kg concentrate feed was provided to the third group. Concentrate feed was fed twice daily before milking at equal portions. Triticale herbage was harvested every morning and afternoon and was offered to each goat between 10:00 and 18:00 at ad libitum level. In addition, oats hay (0.5 kg/goat/day) was given every morning before herbage offer.In the study, the performance, feed and nutrient intakes of goats, milk yield and constituents and cheese parameters were determined. Milk of each group sampled and pooled at two consecutive days of jointing and heading stages of Triticale was processed to cheese. Cheese parameters and yield were determined.Supplementary feeding to goats increased dry matter and crude protein intakes of goats significantly. Increase in concentrate feed resulted in an increase in milk yield. Similarly, solids not fat, protein and casein levels of milk increased. However milk urea level did not change.Of the cheese parameters, fat and protein varied based on the vegetation period of the Triticale. Increase in supplementary feed level also increased cheese yield. The highest cheese yield was found in 1.0 kg supplementary feeding group.In conclusion, supplementary feeding to goats increase milk yield and important milk parameters. Similarly supplementary feeding also increased cheese yield.
Collections