Pseudomonas putida NRRL B-13 suşunda ekstrasellüler lipaz enzim aktivitesinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Enzimler canlı hücreler tarafından sentezlenen, protein yapısında olan ve biyolojik aktivite gösteren moleküllerdir. Lipazlar ise yağları ve yağ asit esterlerini hidroliz eden enzim grubudur. Doğada lipazlar, reaksiyonlarının özgüllüklerinde önemli ölçüde çeşitlilik gösteren türlü kaynaklardan elde edilebilmektedir. Endüstrinin hemen hemen her alanında kullanılan enzimler genellikle mikroorganizmalardan elde edilmektedir. Bunun nedeni mikroorganizma kaynaklı enzimlerin katalitik aktivitelerinin çok yüksek olması, stabil ve ucuz olmaları ve fazla miktarda elde edilebilmeleridir.Enzim teknolojisinin giderek gelişmesi, ürünlerin kullanım alanlarının çeşitliliği ve ekonomik değerinin çok yüksek olması nedeniyle, biyoteknolojinin endüstriyel enzimler ile ilgili alanında yapılan çeşitli araştırmalar daha da önem kazanmaktadır. Lipazlar süt endüstrisi, gıda endüstrisi, kozmetik ve parfüm sanayi, dericilik, deterjan sanayi, çevre yönetimi ve biyomedikal uygulamalar gibi birçok endüstri alanında önemlidir.Gram negatif bakterilerden Pseudomonas cinsi bakterilerin iyi lipaz üreticisi olarak bilinmesi bu bakterilerin biyoteknolojik çalışmalarda kullanılabilme imkânlarını araştırmaya yöneltmiştir.Bu çalışmada Pseudomonas putida NRRL B-13 suşunun ilk önce durağan fazda ekstrasellüler lipaz enzimi aktivitesi, daha sonra logaritmik fazda enzim aktivitesi ölçülerek aktivitenin hangi fazda daha yüksek olduğu karşılaştırmalar yapılarak araştırılmıştır. Ayrıca enzim aktivitesine etkisini belirlemek amacıyla logaritmik fazda çeşitli pH aralıklarında ve farklı sıcaklıklarda çalışılmıştır. MgCl2 ve CaSO4 kofaktörlerinin de aktivite üzerine etkisi araştırılmıştır. Aktivitenin hangi fazda yüksek olduğu saptanarak yüksek aktiviteye sahip olan enzimlerin endüstriyel alanda kullanılması amaçlanmıştır. Enzymes are synthesized by living cells obeying protein structure and the molecules that exhibiting biological activity. Lipases are group of the enzyme that hydrolysis the oils and fatty acid esters. In nature, lipases showing a significant variation in sensitivity, specificity reactions can be obtained from many sources. Enzymes used in almost every field of industry are usually obtained from microorganisms. Because the catalytic activity of enzymes from microorganisms is very high, stable and cheap so that it can be obtained in high ammount.Enzyme technology and economic value of increasing the diversity of areas in the development of products is very high due to a variety of biotechnology research in the field of industrial enzymes is more important. Lipases are important in the milk, food, cosmetics, perfume, leather, detergent industry and also in environmental management and in biomedical applications.From gram-negative bacteria Pseudomonas genus known as the best lipase producer and possibilities of using these bacteria in biotechnological research studies.In this study, from strains of Pseudomonas putida NRRL B-13 stationary phase and logarithmic phase, extracellular lipase activity was measured.In addition, in order to observe effect of enzyme activity in logarithmic phase various pH ranges and at different temperatures were studied. Effects of MgCl2 and CaSO4 on the enzyme activity also were investigated.
Collections