Çanakkale (Bayramiç) yöresinde yetiştirilen elmada acı benek sorununun nedenlerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmada, canlıların beslenmesinde önemli yer tutan, elma bitkisinde görülen ve pazar değerini düşüren fizyolojik bir bozukluk olan acı benek problemi ve çözüm önerileri üzerinde çalışılmıştır.Araştırma Çanakkale bayramiç ilçesi Evciler, Tongurlu ve Çavuşlu köylerinde bulunan elma yetiştiriciliği yapılan bahçelerden alınan toprak ve bitki örnekleri ile yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak golden delicious elma çeşidi kullanılmıştır. Toprak ve bitki örnekleri elma da örnek alma zamanı olarak uygun görülen haziran ve ağustos ayları arasında alınmıştır. Alınan toprak ve bitki örnekleri uygun koşullar altında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölüm Laboratuvarına getirilerek analizlere başlanmıştır. Toprakta suda çözünebilir toplam tuz, toprak reaksiyonu, bünye, kireç, organik madde. azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum miktarlarına bakılmıştır. Bitkide ise azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum miktarlarına bakılmıştır.Sonuç olarak bölge için vazgeçilemez bir ürün olan elmanın beslenmesinde hatalar yapıldığı, beslenme konusunda yapılması gereken çok şey olduğu net olarak anlaşılmıştır. In this study the problem of ?bitter pit?, a physiological deficiency seen on peals of apples, which hold an important place in the nutrition of living beings, and which also reduced the market value, was investigated and solutions to the problem are suggested.The study carried out on soil and plant samples in villages, Evciler, Tongurlu and Çavuşlu of township Bayramiç Çanakkale where intensive apple grown. An apple varieties ?Golden Delicious? were used as research material. Soil and plant samples have taken in months June and August at appropriated time for taking apple samples. Soil and plant samples, which were taken under appropriated conditions, have been brought to the soil department laboratory of agriculture Faculty of Çanakkale 18 Mart Üniversitesi for analysis. On the soil samples have determinate EC, pH, soil structure and amount of lime, organic matter, nitrogen, phosphorus, potassium and calcium. The plant samples although have been analysed for the amount of nitrogen, phosphorus, potassium and calcium.As a result, apple is an essential product for region. Famers make mistakes about fertilization to apples, because of not sufficient training about plant nutrients.
Collections