Çanakkale koşullarında yetiştirilen `Caldesi 85` ve `Morsiani 51` nektarin çeşitlerinin meyve büyüme ve gelişme durumlarının incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tezde Türkiye'de nektarinin en çok üretildiği yer olan Çanakkale'de son yıllarda yaygın olarak yetiştirilen, üstün kalite ve tat özelliklerine sahip olan `Morsiani 51' ve `Caldesi 85' nektarin çeşitlerinin büyüme ve gelişme durumları incelenmiştir.Bu çalışmada ilk olarak meyve tutumundan sonra özgün büyüme eğrilerini elde etmek için ölçümlerde kullanılacak olan meyveler işaretlenmiştir. Bu meyvelerin çap ve boyları 7 gün ara ile ölçülmüş ve elde edilen değerler kaydedilmiştir. Hasat olumuna yakın tarihlerde alınan örnekler üzerinde kalite özellikleri (meyve ağırlığı, meyve zemin rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı ve titre edilebilir toplam asit miktarı) incelendi. Bu çalışmanın sonucunda söz konusu çeşitlerin performansları ve en uygun hasat zamanları belirlenmeye çalışılmıştır.En uygun hasat zamanında; Morsiani 51 çeşidi için, meyve çapı 67 mm, meyve boyu 70 mm, meyve ağırlığın 187 g, meyve zemin rengi (L*a*b*): (55, 23, 41), meyve eti sertliğinin 3.4 kg, SÇKM oranın %12 , TETA'nın ise 1,2 g/100 g ve Caldesi 85 çeşidi için, meyve çapı 73 mm, meyve boyu 72 mm, meyve ağırlığın 212 g, meyve zemin rengi (L*a*b*): (61,26,42) , meyve eti sertliğinin 6.3 kg, SÇKM oranın % 13, TETA'nın ise 1,5 g/100g değerleri belirlenmiştir. Sonuç olarak; elde edilen değerler göz önüne alındığında 2010 yılı için en uygun hasat zamanı, Morsiani 51 için Ağustos ayının 2. haftası (10 Ağustos), Caldesi 85 için Eylül ayının 3. Haftası (21 Eylül) olarak belirlenmiştir. In this thesis the growth and development situations of nectarine species, `Morsiani 51? and `Caldesi 85? which are produced commonly in recent years, have superior quality and taste properties have been examined in Çanakkale where the nectarine is most produced in Turkey.In this work firstly the fruits which will be used for measurements to obtain original growing lines have signed after fruit formation. Diameters and lengths of those fruits have measured with an interval of 7 days and the obtained values have been noted. On the samples which have taken at the times close to harvest maturity the quality parameters (fruit weight, flesh color, flesh firmness, soluble solids concentration, titrable acidity) are determined in the laboratory. Determining performances and the most appropriate harvest times of species in question are aimed as a result of this work.The values at the most appropriate harvest times; fruit diameter 67 mm, fruit length 70 mm, fruit weight 187 g, flesh color (L*a*b* ):(55, 23, 41), flesh firmness 3.4 kg, soluble solids concentration %12 , titrable acidity 12 g/100g for Morsiani 51 and fruit diameter 73 mm, fruit length 72 mm, fruit weight 212 g, flesh color (L*a*b* ): (61,26,42), flesh firmness 6.3 kg , soluble solids concentration %12, titrable acidity 15 g/100g for Caldesi 85 have been determined. Taking into account the values for 2010 for the most appropriate harvest time for Morsiani 51 is the second week of August and for Caldesi 85 is third week of September as a result.
Collections