Çanakkale yöresinde yetiştirilen California wonder biber tipinde farklı hasat sonrası uygulamalarının kaliteye etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, farklı olum dönemlerine ait ?California Wonder? dolmalık biber çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; Çanakkale yöresinde yetiştirilen California Wonder biber tipi Maxibell F1 çeşidinin yeşil ile kırmızı olum dönemlerine ait biberler ile Dut F1 çeşidinin sarı olum dönemine ait biberlerde hasat sonrası 3 dakika süreyle 40°C, 50°C ve 60°C sıcak su daldırma uygulamaları, sırasıyla 2,5, 5 ve 10 dakika süreyle 254 nm dalga boyunda ultraviole ışın (UV-C) uygulamaları ve düşük yoğunluklu polietilen ile polivinilklorid bazlı modifiye atmosfer paket (MAP) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılan ürünler, 6°C-7°C arası sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında sırasıyla 15, 30 ve 45 gün süreyle depolanmışlardır. Her depolama süresi sonunda, depodan çıkarılan biberler 2 gün süreyle 18°C- 20 °C sıcaklık koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her depolama süresi sonunda, biberlerde bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Söz konusu kalite özellikleri; ağırlık kaybı, meyve esnekliği, zemin rengi, üşüme zararı oranı, fungal çürüme oranı, membran iyon sızıntısı, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, askorbik asit içeriği, toplam şeker içeriği ve toplam fenolik bileşik içeriğidir. Bunun yanında depolama süresince ambalaj içerisi gaz konsantrasyon değerleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre depolama süresi; tüm olum dönemine ait biberlerde kalite üzerinde önemli bir faktör olarak tespit edilmiştir. Depolama süresindeki artış meyvelerde kalite kaybını beraberinde getirmiştir. Bunun yanında sırasıyla LDPE ve PVC bazlı modifiye atmosfer uygulamaları başta olmak üzere; kırmızı ve sarı olum dönemindeki biberler için 50°C, yeşil olum dönemindeki biberler için ise 40°C sıcak su uygulamaları kalitenin korunuşunu önemli düzeyde etkilemişlerdir. In this research; the effects of different postharvest treatments on quality of ?California Wonder? bell pepper type at different harvest were carried out. For this purpose; hot water treatments at 40°C, 50°C and 60°C for 3 minutes, ultraviolet light at 254 nm (UV-C) treatments for 2.5, 5 and 10 minutes respectively, besides modified atmosphere packaging (MAP) based with low density polyethylene and polyvinylchloride were materialized on California Wonder type Maxibell F1 pepper variety at green and red maturity stages and Dut F1 variety at yellow maturity stage grown in Çanakkale region. Treated fruits were stored between 6°C- 7°C heat and 90%- %95 relative humidity conditions for 15, 30 and 45 days respectively. After each storage period, peppers were kept at 18°C- 20°C heat conditions for 2 days as shelf life. Some quality properties were assessed after each storage periods with shelf life. These quality properties were weight loss, fruit flexibility, skin color, chilling injury rate, decay incidence, membrane ion leakage, soluble solids content, titratable acidity, ascorbic acid content, total sugar content and total phenolic compounds content. Moreover gas compositions inside packages were fixed during storage period. According to the results, storage period was found significant on quality of peppers at all maturity stages. Quality loss was occurred on fruits with prolonged storage. Furthermore MAP treatments based low density polyethylene and polyvinylchloride besides hot water treatments such as 50°C for peppers at red and yellow mature stage, 40°C for green maturity stage affected keeping the quality significantly.
Collections