Show simple item record

dc.contributor.advisorAkkaya, Birnur
dc.contributor.advisorYenidünya, Ali Fazıl
dc.contributor.authorKocabay, Samet
dc.date.accessioned2021-05-07T09:00:46Z
dc.date.available2021-05-07T09:00:46Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/602814
dc.description.abstractAmilazlara olan ihtiyaç günümüz biyoteknolojisinde kullanım alanlarından dolayı artmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla bakteriyel amilazların izolasyonu saflaştırılması ve karakterizasyonu günümüzde ilgi odağı oluşturmaktadır. Gaita bakterilerinden ektraselüler β - amilaz üreten bakterilerin hem fenotipik hem de genotipik karakterizasyonu yapılarak üretilen β - amilaz enziminin karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. 16SrDNA gen bölgeleri dizilendiğinde Lactobacillus fermentum olduğu saptanmıştır. Gram pozitif, %3 NaCl içeren besi yerinde üreyebilen bir bakteridir. Üretilen amilaz enzimi 20 kDa ağırlığındadır. Enzimin çalışması için optimum pH 5.0 ve 10.0'dur ve sıcaklığı 45 ºC' ve 37 ºC olarak bulunmuştur. Anahtar kelimeler: amilaz, biyoteknoloji, gaita, ekstraselüler enzim, nişasta
dc.description.abstractThere are much more attention on the amylase enzymes in recent biotechnology because of application of them. To provide these needed enzymes, bacterial amylase enzymes are especially focused on. Bacteria, producing amylase enzymes and living in gaita, were characterized both phenotypic and genotypic methods, and also one of their enzymes that β - amylase enzyme, was characterized. The bacterium was identified to be Lactobacillu s fermentum by sequencing its 16SrDNA. The bacterium grows in %3 NaCl medium and are Gram positive. Produced β - amylase enzyme has 20 kDa molecular weight. Its optimum pH and temperature were 5.0 and 10.0 and 45ºC and 37ºC, respectively.Key Words : amylase , biotechnology, extracelular enzyme, gaita, starch,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleGaita bakterilerinden ektraselüler amilaz üretimi, izalasyonu ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeProducdution, isolation and characterization of extracellular amylase enzyme from gaita bacreria
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMoleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10083018
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid405139
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess