Bazı kayısı çeşitlerinde çiçek tomurcuğu dökümleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2012 ile 2014 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi içerisindeki kayısı koleksiyon bahçesinde bulunan Hungarian Best, Canino, Çekirge, Roxana, Precoce de Tyrinthe, Rakowsky, Ethembey, Alyanak, Wilson Delicious, Çataloğlu, Goldrich, Tokaloğlu, Soğancı, Priana, Hasanbey, Hacıhaliloğlu, Çöloğlu, Fracosso ve Kabaaşı çeşitlerinde yürütülmüştür. Kayısı çeşitlerinde tomurcuk sayımları, tomurcuk dökümleri, çiçek sayımları, meyve tutum oranları tespit edilmiştir. Ayrıca aylık ve toplam soğuklama süreleri hesaplanmıştır. Kabaaşı çeşidinde dökülen ve dökülmeyen tomurcuk analizleri yapılmıştır. Soğuklama süreleri çalışmanın iki yılında da (2012-13, 2013-14) Kasım ayının başından Şubat ayının sonuna kadar hesaplanmıştır. Soğuklama süreleri her iki yıl için de beklenenin altında ve birbirine yakın (698-610) bulunmuştur. Yüksek tomurcuk dökümleri (Fracosso, Kabaaşı, Goldrich, Canino, Çöloğlu ve Alyanak çeşitlerinde %80'den fazla) kaydedilmiştir Yüksek tomurcuk dökümü düşük meyve tutumu ile birlikte meyve tutumunun beklenenin altında (%1-3) olmasına sebep olmuştur. Kabaaşı çeşidine çinko katkılı kompoze gübre uygulamasının tomurcuk dökümlerine etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. This study was carried out in 2012 and 2014 at apricot orchard located near the Horticultural Experimental Farm of University of Çanakkale Onsekiz Mart. Bud drop and fruit set of apricot cv. Roxana, Alyanak, Kabaaşı, Hungarian Best, Tokaloğlu, Hasanbey, Hacıhaliloğlu, Çataloğlu, Goldrich, Priana, Çöloğlu, Soğancı, Prococe de Tyrinthe, Canino, Çekirge 52, Rakowsky, Fracosso, Ethembey and Wilson Delicious and the chilling requirements (monthly and total chilling units) were studied. Also, number of the buds and flowers were determined. In addition drop buds and normal buds in Kabaaşı cultivars were analyzed. Accumulated chill units were calculated from the beginning of November to the end of February during two consecutive years (2012-13, 2013-14). Chilling units lower than expected for two years and close together (698-610), respectively. Heavy bud drops (more than 80 % in Fracosso, Kabaaşı, Goldrich, Canino, Çöloğlu and Alyanak cultivars) was recorded. The heavy bud drops, together with the low fruit set, indicate that their fruit set (between 1-3 %) is unacceptable in apricot cultivars. Results of fertilizer suggest that bud drop were not affected significant by any of the applications of zinc compound on Kabaaşı cultivars.
Collections