Elektromanyetik alanın soya (Glycine max L. Merrill) bitkisinin gelişim parametreleri ve antioksidant enzimleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, soyanın Arısoy çeşidi tohumlarına, 4 gün süreyle günde 1 saat 0,5 mT, 1 mT ve 5 mT elektromanyetik alan (EMA) uygulanmıştır. Uygulama sonrası tohumlar sera koşullarında yetiştirilerek EMA'nın, fide yüksekliği, yaş ve kuru ağırlık, klorofil a, klorofil b, toplam klorofil, karotenoid miktarları, antioksidant enzimleri (SOD, CAT ve POX) ile toplam protein miktarları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Sonuç olarak, 14. günde tüm EMA şiddetlerinde fide boyu, yaş ağırlık, klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil miktarında artış; kuru ağırlıkta azalma anlamlı bulunmuştur. 21. günde klorofil miktarında 5 mT'de artış saptanmıştır. Karotenoid miktarında 14. günde 0,5 ve 1 mT'de artış, 21. gün ölçümlerinde ise azalma saptanmıştır.14. günde kontrole kıyasla süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesinde 1 mT'de % 23,13 ve 5 mT'de % 30,43 anlamlı artış saptanmıştır. Katalaz (CAT) aktivitesinde ise EMA şiddetlerinde sırasıyla % 175,40, % 309,10 ve % 438,30 anlamlı artış saptanmıştır. 21. günde ise peroksidaz (POX) aktivitesinde sırasıyla % 218,71, % 128,48 ve % 110,01 anlamlı artış saptanmıştır. EMA şiddeti artışına bağlı olarak protein degredasyonu olmuştur. Total klorofil miktarında korumayı, 14. günde SOD ve CAT enzimlerinin, 21. günde ise POX ve SOD enzimlerinin sağladığı saptanmıştır. In this study, different intensities of electromagnetic field (EMF) that was 0,5 mT, 1 mT and 5 mT was applied to seeds of Arısoy soybean at 1 hour per day for 4 days and then the seeds were grown up in greenhouse. It was aimed to investigate the effects of EMF on Arısoy soybean's seedling length, fresh and dry weight, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoid content, antioxidant enzymes (SOD, CAT and POX) and total protein contents.As a result, the inrease in seedling length, fresh weight, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll contents and the decrease of dry weight were determined significantly in all intensities of EMF on the 14th day. The chlorophyll content was increased in 5 mT on the 21st day. The carotenoid content was increased in 0,5 and 1 mT on the 14th day, and decreased on the 21st day.On the 14th day compared to control; superoxide dismutase activity was increased significantly in 1 and 5 mT, respectively % 23,13 and % 30,43. Catalase activity was increased significantly in all intensities, respectively % 175,40, % 309,10 and % 438,30. On the 21st day; peroxidase activity was increased significantly in all intensities, respectively % 218,71, % 128,48 and % 110,01. It was been the degradation of protein, depending on the increase in intensities of EMF. It was determined to provide for protection in total chlorophyll contents due to SOD and CAT enzymes on the 14th day and SOD and POX enzymes on the 21st day.
Collections