Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenme yollarının değişikliğine ilişkin duyguları, düşünceleri ve bilgi istekleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
76 VII- ÖZET Bu araştırma ağızdan alamayan, doğal olmayan beslen me yöntemi ile beslenen hastaların, bu tür beslenme yön temine ilişkin duygularını, düşüncelerini ve bilgi istek lerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Bilgi toplama yöntemi olarak hazırlanan anket formu, araştırıcı tarafından Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Numune Hastanesi, Sosyol Sigorta lar Kurumu Hastanesinde yatan 80 hastaya uygulanmıştır. Yüzdelik testi ile değerlendirilen sonuçlara göre : 1- Hastaların, ağızdan alamayacaklarını ilk öğren diklerinde en yoğun yaşadıkları duyguların hiçbirşey hissetmeme (%28,4), iyi olamama korkusu (% 20,4) olduğu, 2- Hastaların büyük çoğunluğunun beslenme yöntemi hakkında bilgisi olmadığı (% 72,5), 3- Hastaların % 35'i doğal olmayan beslenme yönte minden dolayı bıkkınlık, % 11,25'i kendini kısıtlanmış hissettiği, 4- Hastaların doğal olmayan yolla beslenmeye başlan dıktan sonra birçok fiziksel rahatsızlıkları olduğu ve verilen hemşirelik bakımının yetersiz olduğu saptanmıştır. 5- Doğal olmayan yolla beslenmeye başlandıktan son ra hastaların % 27,5' inin kendini bağımlı-çaresiz, % 18,75'inin kendini değişmiş olarak algıladığı, 6- Doğal olmayan yolla beslenmeye başlandıktan son ra hastaların çoğunun £SH>55) huyunda ve davranışlarında değişiklik olduğu ve çevreden daha çok ilgi, destek bek lediği, 7- Yemek zamanı hastaların duygusal tepkileri arttı ğı gözlenmiştir.77 8- Hastaların doğal olmayan beslenme yöntemine iliş kin, (serumun içinde ne olduğu, vücudu nasıl beslediği, ne zaman çıkarılacağı, hastalığı hakkında bilgi v.b.) bilgi almak istedikleri ancak doktor ve hemşireye bu konu da soru soramadıkları, 9- Hastaların hemşireden çok doktorla etkileşime girdiği ve hemşirenin görevinin ne olduğunu bilmedik leri saptanmıştır. Araştırmanın sonunda hastaların sorunlarının büyük çoğunluğunun bilgisizlik ve ilgisizliktan kaynaklandığı belirlendiğinden, sağlık personelinin bu konuya gereken önemi vererek, hastaya beslenme yöntemi hakkında açıkla yıcı bilgi vermesi, hastaları rahatlatmaya çalışması ve doğal olmayan beslenme ile ilgili işlevlerinde uygun bil gi ve yöntem kullanmaları önerilmiştir. 78 j FEELINGS, THOUGHTS AND INFORMATION REQUIREMENTS OF PATIENTS SUBJECTED TO ARTIFICIAL FEEDING. t SUMMARY This investigation has been made in order to deter mine the feelings, thoughts and information requirements of patients subjected to artificial feeding. The inquiry form prepared for obtaining detailed information was directed to 80 hospitalized patients at the Cumhuriyet University's Faculty Hospital, Numune Hospital and Sosyal Sigortalar (Social Insurance) Hospi tal in Sivas. i The results obtained were evaluated in percentage and in accordance with the chi-square significance and Kolmogorov Smirnov test. These may be summarized as follows : 1- When the patients learned that they would have artificial feeding, they were first too depressed to express their feelings ( 28.4 %) and later on feared that they would have no recovery (20.4 %), 2- Most of the patients had no information about the method of artificial feeding or nutritional support ( 72.5 %), 3- Some patients ( 35 %) felt fed up with the method of artificial feeding and 11.25 % of the pati ents Felt to be restricted in feeding, 4- Many physical complaints due to artificial feeding as well as insufficient nursing care were established, 5- Following artificial feeding, 27.5 % of the patients considered themselves to be dependent and helpless while 18.75 % complained of body image changes,79 6- Most of the patients (55 %) had behavioral changes and expected to receive further attention and support from their social environment, 7- The patients' sensory reactions were observed to increase at feeding times, 8- The patients were interested in having informa tion on artificial feeding (the contents of serum, how it nourished the body, when it` would be removed, the details of the illness etc.) but failed to communicate with the doctor or the nurse and. 9- The patients hacLmore communication with the doctor compored to that with the nurse and proved to be unaware of the functions of the nurse. In condusion, it may be said that this investigation has established that most of the complaints of the pati ents were due to a lack of information on artificial feeding and recommended that the health personnel should attach a greater imfortance to this aspect, enlightening the hospitalized patients on nutritional support to relieve them from their sufferings.
Collections