Yeni moleküler iyon algılayıcıların sentezi ve uygulamaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, sulu ortamda iyonik türlere seçimli ve literatürde daha önce uygulaması gerçekleştirilmemiş yeni moleküler iyon algılayıcıları sentezlendi. Moleküler algılayıcılar anyon ve katyon seçimli olacak şekilde iki ayrı grupta tasarlandı. Anyon seçimli olan (35), (36), (37) ve (39) moleküler algılayıcıları yapılarında azo kromofor grubu içeren bileşikler iken, katyon seçimli olan (42) moleküler algılayıcısı ise yapısında 1,2,3-triazol halkası içeren rhodamin 6G türevi bileşiktir. Sentezlenen tüm moleküler algılayıcıların yapıları FT-IR, 1H NMR, 13C NMR spektroskopisi ve element analizi yöntemleri kullanılarak karakterize edildi.Yapıları aydınlatılan moleküler algılayıcıların sulu ortamda sensör özellikleri ayrı ayrı araştırıldı. Bu doğrultuda (35), (36), (37) ile (39) için EtOH/H2O (1:1) ve (42) için CH3CN/H2O (9:1) çözücü karışımı ortamı kullanıldı. Sensör özellikleri kapsamında moleküler algılayıcıların görsel ve spektrofotometrik olarak seçimli oldukları türler, bu seçimliliklere yarışmalı anyon ve katyonların etkileri, moleküler algılayıcıların seçimli oldukları türlere ait tayin limitleri ve seçimli oldukları türler ile stokiyometrik bağlanma oranları belirlendi. Tüm bu çalışmalar sonucunda moleküler algılayıcıların etkileşimde bulundukları iyonik türe karşı son derece hassas ve yüksek seçimli birer sensör oldukları belirlendi. In this study, novel molecular ion sensors, which have not been synthesized before and are selective for ionic species in aqueous medium, were obtained. Molecular sensors were designed in two separate groups as anion and cation selective. The anion-selective compounds (35), (36), (37) and (39) contain compounds of the azo chromophore group in their molecular recognition. The molecular sensor (42), which is cation-selective, is the rhodamin 6G derivative compound containing 1,2,3-triazole ring in its structure. Structures of all synthesized molecular sensors were characterized using FT-IR, 1H NMR, 13C NMR spectroscopy and element analysis methods.The sensor properties of the molecular sensors were investigated separately in the aqueous environment. In this direction, EtOH/H2O (1:1) solvent mixture was used for (35), (36), (37) and (39), and CH3CN/H2O (9:1) solvent mixture was used for (42). Within the scope of the sensor properties, the types of molecular sensors were chosen visually and spectrophotometrically, the selectivities were determined by the effects of competitive anions and cations, the limits of choice for the species of molecular sensors, and the species of choice and the stoichiometric binding ratios. As a result of all these studies, it has been determined that molecular sensors are highly sensitive and highly selective sensors against the ionic species they interact with.
Collections