Profesyonel ve amatör futbolcuların beslenme alışkanlıkları ve vücut bileşimleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu arastırma profesyonel ve amatör futbolcuların beslenme alıskanlıklarıve vücut bilesimleri arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak amacıyla planlanıpyürütülmüstür. Süper lig takımlarından Sivasspor'un 20 oyuncusu profesyonel,Cumhuriyet Üniversitesi futbol takımının 20 oyuncusu ise amatör grubuolusturmustur. Hazırlanan anket formu ile gerekli bilgiler toplanmıs futbolcularınagırlık, boy, bel, kalça, baldır çevreleri, beden kitle indeksi, vücut yag kitlesi,yagsız doku kitlesi, vücut yag oranı, toplam vücut suyu, kan basıncı ve nabızsayısı degerleri saptanmıstır.Elde edilen verilere göre profesyonel futbolcuların amatörlere göre dahasık antrenman yapmakta olup (p <0.001) hepsi agırlık çalısması da yapmaktadır.Oysa amatör grupta agırlık çalısması yapanlar % 30'dur. Amatörler arasındavitamin-mineral preparatı, enerji içecegi sporcu içecegi gibi ürünlerin kullanımoranı profesyonellere göre çok düsüktür (p<0.001). Genel olarak profesyonellerindaha düzenli beslendikleri ortaya çıkmıstır. Profesyonellerin büyük çogunlugudüzenli kahvaltı etmekte (%90), hepsi öglen ve aksam yemegi yemekte, araögünlerde beslenmektedirler. Amatörlerin bazıları (%25?35) ögünleri düzenlitüketmemektedir. ki grubun ögle, aksam ve ara ögün tüketme durumları arasındafarklılık vardır (p<0.01). Yenilen besinlerin tüketim sıklılarının profesyonellerdedaha dengeli oldugu ve maç öncesi uygulamalarının daha bilimsel oldugusaptanmıstır. Vücut ölçümleri incelendiginde profesyonellerin agırlık, BK, belçevresi, yagsız kütle, toplam vücut suyu ölçümleri amatörlerinkinden daha yüksek(p<0.05?0.001), vücut yag oranları ise daha düsük bulunmustur (p<0.0001). Heriki grubun boy uzunlugu, yag kütlesi, kalça ve bel çevresi, sistolik ve diastolik kanbasıncı, nabız sayısı ölçümleri arasında önemli farklılık yoktur (p > 0.05).Sonuç olarak profesyonel futbolcuların hem beslenme alıskanlıklarındahem de vücut bilesimlerinde olumlu farklılıklar olustugu ortaya çıkmıstır. Su andatam yeterli olmasa da bilimsel destek aldıkları düsünülmektedir. This study was planned and carried out in order to determine thedifferences between professional and amateur football players with regard todietary habits and the compositions of their bodies. 20 players of Sivasspor, aSuper League team, constituted the professional group and 20 players ofCumhuriyet University football team constituted amateur group. Weight, height,perimeter of waist, hip and calf, bulk index of the body, fat mass of the body,nonfat tissue mass, fat rate of the body, sum of body liquid, blood pressure andpulse figures of the football players, whose required information was collected bymeans of the prepared interview form, were determined.The acquired data demonstrated that the professional football players doexercise more often than the amateurs (p<0.001) and all of the professionalplayers do weight (lifting) exercises. But in the amateur group, the number of theplayers who do weight (lifting) exercises was only 30 %. Among the amateurs theconsumption of the products, such as vitamin-mineral preperat, energy drinks, wasquiet low in comparison with the professionals (p<0.001). Findings showed thatthe professionals, in general, had a more well-balanced and nutrient-rich diet. Themajority of the professional (90 %) had their breakfast regularly; all of them hadlunch and dinner and other interval meals. Some of the amateurs (25-30 %) didnot have their meals regularly. There were differences between two groups interms of lunch, dinner and other interval meal consumption (p<0.001). It wasdetermined that consumption rates of the foods taken were more balanced and thepre-match applications were more scientific in the professionals. When the bodymeasurements of the professionals were studied it was seen that their weight, bulkindex of the body, waist perimeter, nonfat mass, sum of body liquid measurementswere higher than the amateurs (p<0.005-0.001). And their measurements on thefat mass of the body were found lower than the amateurs (p<0.0001). There wereno meaningful differences between two groups in terms of height, fat mass, hipand calf perimeter, systolic and diastolic blood pressure, pulse countmeasurements (p > 0.05).In conclusion, the study and the findings suggest that the professionalfootball players have positive differences in both dietary habits and compositionsof their bodies. It is thought that they are receiving scientific counseling andsupport even if it is not adequate now.
Collections