Türk saanen keçilerinde burun, vulva ve memede gözlenen pigmentasyon
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Küresel iklim değişikliği üzerine son yıllarda yapılan çalışmalar araştırmacıları canlılar üzerindeki etkilerini araştırmaya yönlendirmektedir. Deri üzerindeki lekelenmeler daha çok ultraviyole (u.v.) ışınların etkisiyle meydana gelmektedir. Türk Saanen keçisi açık renkli deriye sahip olması nedeniyle pigmentasyon açısından önem teşkil etmektedir. Pigmentasyonun en önemli nedenlerinden bir tanesinin u.v ışınların olduğu yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Bu çalışma Çanakkale'de 5 farklı işletmede 399 baş Türk Saanen keçisi ile gerçekleştirilmiştir. Keçilerde pigmentasyonun genellikle meme, vulva-kuyruk altı, burun ve kulak bölgesinde olduğu görülmektedir. Lekelenmelerin seviyesini tespit etmek amacıyla meme, vulva-kuyruk altı, burun ve kulak bölgeleri için birer skala oluşturulmuştur. Bu çalışmadaki amaç pigmentasyonun bazı morfolojik, fizyolojik ve verimle ilgili özellikler arasındaki ilişkilerini sorgulamaktır. Zira bu amaçla pigmentasyonun; meme özellikleri ile ilişkilerini incelemek için doğrusal puanlama, adaptasyon ile ilişkisini sorgulamak için vücudun farklı bölgelerinden sıcaklık ölçümleri, süt verimi ile ilişkisini sorgulamak için süt kontrolü ve süt bileşenleri ile ilişkisine bakmak için süt analizleri yapılmıştır. Vücudun farklı bölgelerinde bulunan lekelenmelerin bir biri ile ilişkili olduğu görülmüştür (P=<0,0001). Keçilerde yaş büyüdükçe pigmentasyonun da arttığı tespit edilmiştir (P=<0,0001). Pigmentasyon arttıkça deri sıcaklığında artış görülmüştür fakat rektal sıcaklıkta azalma gözlenmiştir. Süt verimi ile ilişkilerde ise pigmentasyon arttıkça süt veriminin arttığı ancak süt bileşenleri olan süt yağ (%), süt proteini (%), laktoz (%), yağsız kuru madde (%) oranlarının azaldığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda pigmentasyonun Türk Saanen keçileri açısından ne kadar önemli olduğu yapılan çalışmada görülmüştür. Küresel iklim değişikliği konulu araştırmalar göstermiştir ki, çiftlik hayvanları içerisinde keçi, sıcaklık stresine en çok adapte olabilen, susuzluğun artmasıyla meydana gelen problemlere karşı hastalıklara karşı direnç, üreme özelliklerini devam ettirebilme ve verimini sürdürebilmesi bakımından ön plana çıkacaktır. Konunun moleküler düzeyde incelendiği yeni araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Recent studies directs the researchers to investigate of the effects of global warming on organisms. Pigmentations on the skin occur, the more ultraviolet (u.v.) due to the effects of the ray. Turkish Saanen goats has light skin color and for the pigmentation studies play an important role. U.V. rays are the most important causes of skin pigmentation according to investigations. This study was carried out in five different farms with totally 399 Turkish Saanen goats. Pigmentation of goats occurs usually on the udder, vulva-tail, nose and ear. It was establish a scale to the evaluation of pigmentation level. The aim of the study is to investigate of the effects of pigmentation on several morphological, physiological and production yield parameters. For that reason, linear type evaluation was used to observe the relationships between pigmentation and udder traits, for the adaptation traits were used body temperature from different part of the body. Lastly milk production and milk components were observed to the investigate of the effects of pigmentation. The results of the study was showed that, there was relationships between all pigmentation traits (P=0.0001). Increased goat age caused an increase of pigmentation in goats (P=0.0001). The enhancement of pigmentation occurs an increase on skin temperature, but rectal temperature decreased. Increasing of pigmentation reported an increase on milk yield but milk components affected negatively (milk fat(%), milk protein(%), lactose(%) and solids non fat (%)).According to further studies about global warming, goats most popular breed against heat stress, they establish the resistance against heat stress, reproduction and sustainable milk productivity and their these characteristics will make it stand out. The use of more animals with the inclusion of breed traits is further warranted for the investigation of the molecular basis of the topic.
Collections