Sivas`ta tüketilen çiğ sütlerde aflatoksin m1 varlığı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Sivas ve yöresinde açık olarak satışa sunulan sütlerde aflatoksin M1 (AFM1) varlığı ve kalıntı düzeyi araştırıldı.Bu amaçla, 60 çiğ süt (inek sütü) örneği materyal olarak kullanıldı. Süt örnekleri, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarında merkezde bulunan satış yerleri ve civar köylerden periyodik olarak toplandı. AFM1 analizlerinde ELISA tekniği uygulandı.Analiz sonuçlarına göre, 55 çiğ süt örneğinde (%91,6) AFM1 tespit edildi. AFM1değerleri en düşük 1,56, en yüksek 133,78 ve ortalama 36,59±3,98 ng/L olarak belirlendi. AFM1miktarı 43 örnekte (%78,2) Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi tarafından bildirilen yasal limite (50 ng/L) uygun bulundu. AFM1düzeyi 12 örnekte (%21,8) 50 ng/L üzerinde belirlendi. Analizi yapılan 5 örnekte (%8,3) tespit edilebilir düzeyde AFM1 saptanmadı.Anahtar Kelimeler: Aflatoksin M1, çiğ süt, ELISA Inthis study, aflatoxin M1 (AFM1) presence andresiduelevelswereinvestigated in milkspresentedforsale in Sivas anditsregion.For this purpose, 60 raw cow milk samples were used as a material. Milk samples were collected periodically in January and February 2017 from central sales locations and surrounding villages. ELISA technique was applied in AFM1 analyzes.According to the analysis results, AFM1 was detected in 55 raw milk samples (%91,6). The lowest level of AFM1 was found to be 1,56, the highest was 133,78 and the mean was 36,59±3,98 ng/L. AFM1 level was approved to the limits set by European Union and Turkish Food Codex in 43 samples (%78,2). AFM1 values were determined over 50 ng/L in 12 samples (%21,8). AFM1 was not determined in 5 samples (%8,3) analyzed at detectable level.Key words: Aflatoxin M1, raw milk, ELISA
Collections