Piyasada satılan bazı polen ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT PİYASADA SATILAN BAZI POLEN ÜRÜNLERİNİN KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Polen bitkilerin, çiçeklerin ya da ağaç çiçeklerinin erkek hücrelerini ihtiva eden ve bitkilerin dişi çiçeklerini dölleyen çiçek tozlandır. Çeşitli bitkilerden, çiçeklerden, otlardan veya ağaçlardan elde edilen birçok farklı polen türü vardır. Farklı polen türleri değişik miktarlarda vitaminler, mineraller ve diğer faydalı maddeleri içerirler. Polenin kalitesi, rengi, tadı, nem miktarı, temizliği ve içeriği ile ölçülür. Polenin tadını başka bir arı ürünü olan bal gibi düşünenler hayal kırıklığına uğrarlar. Çünkü polenlerin tadları biraz acıdır. Fakat balla veya meyve sularıyla alınıp tatlandınlabilirler. Uygun şartlarda depolanan polenler, tüketilene kadar besin değerinden bir şey kaybetmezler. Bunun için nem miktarı ve depolama şekli önemlidir. Yapılan çalışmada arı poleni örneklerinde kül, nem, protein, şeker, mineral madde, askorbik asit, tiyamin, riboflavin tayinleri ile mikrobiyolojik çalışmalar yapılmıştır. Analiz edilen örneklerde ortalama olarak kül %2.28- 2.94, nem % 7.72 - 27.55, invert şeker % 9.73 - 14.94, protein % 6.91-15.72 potasyum % 12.83 - 31 ppm, sodyum 2.09 - 3.93 ppm, askorbik asit 85.8 - 176.8 ppm tiyamin 2.15 - 4.82 ppm ve riboflavin 8.29 - 12.03 ppm arasında bulunmuştur. Mikrobiyolojik analizler sonucunda ise istenilen özellikler bulunamamıştır. ABSTRACT INVESTIGATIONS ABOUT DETERMINATION OF CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL QUALITY OF SOME POLLEN PRODUCTS SELLING IN MARKET Pollen is the consist of male germ seeds of plants, flowers or blossoms on trees which fertilize the ovules. There are lots of pollen types which are obtained from plants, flowers, herbs or trees. Different pollen types include variable amount of vitamins, minerals and other useful matters. Quality of pollen is measured in colour, taste, amount of moisture, purity and contents. Taste of pollen is bitter, not sweet like honey. But, its addition to fruit juice and honey gives flavour to pollen. The nutritive value of the pollen is not lost during the storage under suitable conditions until consumption. In this study, ash, moisture, protein, sugar, minerals, ascorbic acid, tiamin and riboflavin determinations were carried out in bee pollen samples. The microbiological quality and antimicrobial effect of bee pollen samples were also determined. The results were found as follows: ash 2.28 - 2.94 %, moisture 7.72- 27.55 %, invert sugar 9.73 - 14.94 %, protein 6.91 - 15.72 %, potassium 12.83 - 31 ppm, sodium 2.09 - 3.93 ppm, ascorbic acid 85.8 - 176.8 ppm, tiamin 2.15 - 4.82 ppm and riboflavin 8.29 - 12.03 ppm. The bee pollen samples were not sufficient in microbiological properties.
Collections