Ön bekleme süresinin soğukta depolanan starking çeşidi elmaların kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada Türkiye'de en fazla yetiştirilen meyvelerden biri olan Starking Delicious çeşidi elmanın meyve kalitesi üzerine 4 farklı ön bekletme süresinin etkisi irdelenmiştir. Denizli-Çivril'den temin edilen elmalar 4 kısma ayrılmış bir bölümü hemen depoya yerleştirilirken diğer 3 bölüm 6, 12, 24 saat ortam koşullarında bekletildikten sonra depoya yerleştirilmiştir. 8 aylık depolama süresince 2 ay aralıklarla meyvelerin ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, pH, suda çözünür kuru madde, asittik, c vitamini, indirgen şeker, toplam şeker niceliklerindeki meydana gelen değişimler incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre 8 ay süresince özellikle hemen depoya konan örneklerle 24 saat bekletilen örnekler arasında ön bekletme süresinin belirgin etkisi saptanmış, depolama boyunca kalite ölçütlerinde meydana gelen değişimler açıklanmıştır. VII ABSTRACT In this research, it was investigated the effect of 4 preliminary waiting period on the fruit quality of the Starking Delicious type apple, one of the most commonly raised fruits in Turkey. The apples, obtained from Denizli-Çivril were separated into 4 parts. One was immediately placed in cold storage while the other 3 parte initially waited in the outer air conditions for 6, 12 and 24 hours respectively before storage. During 8 months of storage, the changes in weight loss, flesh firmness, pH, soluble dry matter, titratable acidity, vitamine C content, reducing sugar and total sugar of fruits were determined in every 2 months. The results showed that, preliminary waiting had a significant effect on the apple quality particularly between immediately stored samples and samples waited 24 hours before cold storage. In addition, the changes in the quality parameters of apples during cold storage were determined. VIII
Collections