Show simple item record

dc.contributor.advisorBağdatlıoğlu, Neriman
dc.contributor.authorDemirbüker, Bilge
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:22Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:22Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598853
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada güneşte kurutulmuş domatesler üzerinde depolama koşullarının etkisi incelenmiştir. Materyal olarak Ege Bölgesinin geleneksel sanayi ve kurutmalık domatesi olan Rio Grande çeşidi kullanılmıştır. Yıkanan, ikiye kesilip NaCI ve sodyum metabisülfit ile muamele edilen domatesler, 6 gün boyunca güneşte kurumaya bırakılmıştır. İşlenmiş domatesler üç farklı ortamda ambalajlanmış (Azot, vakum ve normal atmosfer şartlarında) ve 4° C ve 20° C olmak üzere iki ayrı sıcaklıkta muhafaza edilmişlerdir. 9 aylık depolama süresince nem, S02 içeriği aw, pH, titre edilebilir asitlik, Hunter L ve a/b renk değerleri ve mikrobiyolojik gelişim yönünden incelenmiştir. Sonuç olarak depolama süresi boyunca modifiye atmosfer ve soğuk depo ortamı koşullarının, kimyasal bozulma gibi olumsuz etkileri önlediği, bu uygulamanın kurutulmuş domateslerin kalitesinin korunmasında önemli işlem olduğu görülmüştür. Azot gazı uygulanmış ambalaj kullanılması ile görünüş tat ve renk gibi kalite özellikleri kabul edilebilir düzeyde seyrettiği görülmüştür. Nem ve oksijen geçirgenliği düşük ambalajların ürün kalitesini uzun süre koruduğu ve oda sıcaklığında (20° C) vakum uygulanan veya azot gazı altında muhafaza edilen örneklerin 4° C'de muhafaza edilen örneklerden önemli fark göstermediği (p<0,001) gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Güneşte kurutulmuş domates, Kükürtdioksit,, Modifiye atmosferde muhafaza, Gıda ambalajlama. vm
dc.description.abstractABSTRACT In this study the effects of storage conditions of sun dried tomatoes have been investigated. Rio Grande which is the traditional processing tomato variety of Aegean Region was used. After they were washed, halved and treated with NaCI and sodium metabisulphite solution; they left to dry under sun for 6 days. Processed tomatoes were packaged under three different gas atmosphere conditions (nitrogen, vacuum and air) and they were stored at two different temperatures, 4°C and 20°C. During the storage of nine months the changes in moisture and S02 content, aw values, pH, titratable acidity, Hunter L and a/b color values, microbial activity have been investigated. During the storage period it has investigated that the usage of modified atmosphere conditions and cold storage prevents negative effects like chemical degradation and this application protected the quality of sun dried tomatoes. Both using nitrogen filled and vacuumed packages; there weren't seen any significant difference (p<0,001) between 4°C and 20°C storage. Spoilage or chemical degradation observed at the acceptable level for the quality characteristics as appearance taste and color. And also it was observed that using packages with low water vapour and low oxygen transmission protect the quality of products for a longer period. Keywords: Sun dried tomatoes, Sulphurdioxide, Storage with modified atmosphere, Food Packaging. VIIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleGüneşte kurutulmuş domateslerin depolanması sırasında meydana gelen değişmeler
dc.title.alternativeChange on sun dried tomatoes during storage
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmTomato
dc.subject.ytmDrying
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmFood packaging
dc.subject.ytmSulfur dioxide
dc.identifier.yokid119448
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid114279
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess