Manisa ili tarım alanlarındaki topraklardan izole edilen aktinomisetlerin antimikrobiyal aktvitelerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET MANİSA İLİ TARIM ALANLARINDAKİ TOPRAKLARDAN İZOLE EDİLEN AKTİNOMİSETLERİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ Mustafa OSKAY Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Üsame TAMER Ocak 2002 Manisa ili tarım alanlarındaki topraklardan 50 aktinomiset kültürü izole edilmiştir. İzole edilen aktinomiset kültürlerinden 17' sinin antimikrobiyal aktivite gösterdikleri tespit edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite gösterenlerden 8 izolat sadece Gr (+) bakterilere, 3 izolat sadece Gr (-) bakterilere ve 6 izolat ise hem Gr (-) bakteriler hem de Gr (+) bakteriler üzerine etkili bulunmuşlardır. Test organizması olarak seçilen fitopatojen bakterilere karşı en etkili izolatlar 3Ba3 (18 mm ile Agrobacterium tumefaciens, 15 mm ile Erwinia amylovora ve 13 mm ile Pseudomonas viridiflova) ile 5C12 (26 mm ile E. amylovora, 18 mm ile Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ve 11 mm ile P. viridiflova)' dir. Antimikrobiyal aktivite ve spektrum durumları değerlendirilerek 50 aktinomiset kültürü arasından seçilen 7 izolattan, izolat 3Ba1 Streptomyces antibioticus; izolat 3Ba3 Streptomyces rimosus; izolat 5C12 Streptomyces lavendulae; izolat 1B19 Streptomyces lydicus; izolat 9B40 Streptomyces phaeochromogenes; izolat 1B49 Streptomyces halstedii ve izolat 10P50 Streptomyces albus olarak tanılanmıştır. Ayrıca çalışmada tanılaması yapılan izolatların bazı maya ve küflere karşı antimikrobiyal etkileri de tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Streptomyces, izolasyon, identifikasyon, biyolojik kontrol ve antimikrobiyal aktivite. VI ABSTRACT DETERMİNATİON OF ANTİMİCROBİAL ACTİVİTİES OF ACTİNOMYCETES WHİCH İSOLATED FROM FARMİNG SOİLS OF MANİSA PROVİNCE OF TURKEY OSKAY Mustafa Msc. in Biology Supervisor: Prof. Dr. A. Üsame Tamer 2002, January 50 Actinomycetes cultures were isolated from farming soils of Manisa Province. Antimicrobial activity were determined from 17 of 50 isolated cultures. Because of that, 8 isolates produce antimicrobial substances against only on Gr (+) bacteria, 3 isolates only against Gr (-) bacteria and last 6 isolates against both Gr (-) and Gr (+) bacteria. The most effective isolates on phytopathogen bacteria that selected as test organisms are isolate 3Ba3 (18 mm against on Agrobacterium tumefaciens, 15 mm against on Erwinia amylovora and 13 mm against on Pseudomonas viridiflova) and isolate 5C12 (26 mm against on E. amylovora, 18 mm against on Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and 11 mm against on P. viridiflova') According to antimicrobial activity and spectrum broadness, seven isolates were selected and identified among 50 Actinomycetes cultures; The isolate 3Ba1 as Streptomyces antibioticus; the isolate 3Ba3 as Streptomyces rimosus; the isolate 5C12 as Streptomyces lavendulae; the isolate 1B19 as Streptomyces lydicus; the isolate 9B40 as Streptomyces phaeochromogenes; the isolate 1B49 as Streptomyces halstedii and the isolate 1QP50 as Streptomyces albus. Also, in this study antimicrobial effects of identified isolates on some yeasts and moulds were determined. Keywords: Streptomyces, isolation, identification, biological control and antimicrobial activity. VII
Collections