Show simple item record

dc.contributor.advisorUtaş Akhan, Latife
dc.contributor.advisorAkhan, Latife Ulaş
dc.contributor.authorKaya Özdemir, Seda
dc.date.accessioned2021-05-07T08:41:37Z
dc.date.available2021-05-07T08:41:37Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598105
dc.description.abstractBu araştırma; sağlık meslek lisesi ve genel lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve obezite sıklık durumlarını karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2012-2013 eğitim öğretim yılında Bartın ilinde sağlık meslek lisesinde ve genel liselerde öğrenim gören toplam 586 öğrenciye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmada başlıca ulaşılan sonuçlar şunlardır: Sağlık meslek lisesi ve genel lise öğrencilerinde obezite sıklığı açısından anlamlı bir farklılık olmadığı, Sağlık meslek lisesi ve genel liselere giden öğrencilerin yiyecekleri yemek şekli, gün içinde yemek yeme alışkanlıkları, öğünlerde tükettikleri ekmek dilimi, bir günde yedikleri öğün sayısı açısından birbirlerine benzerlik gösterdikleri belirlenmiştir. Sağlık meslek lisesine giden öğrencilerinin öğün atlama durumları genel lise öğrencilerine göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Ayrıca; genel lise ve sağlık meslek lisesi öğrencilerinin genel olarak beslenme alışkanlıkları birbirlerine benzerlik gösterirken, nadiren dana eti, koyun eti ve bunlardan yapılmış salam, sucuk, sosis vb. tüketme alışkanlığı ve hamburger, patates kızartması, döner gibi dışarıda satılan menülerden yeme alışkanlığı, genel lise öğrencilerinde sağlık meslek lisesi öğrencilerine göre daha fazladır.
dc.description.abstractThis research was carried out to comparatively investigate the eating habits and the prevalence of obesity between the students of the vocational high school of health and the general high school. A questionnaire was prepared in this purpose and was administered to a total of 586 high school students studying in the vocational high school of health and general high schools in 2012-2013 academic year in Bartın.The data obtained from the survey were assessed using SPSS 22.0 statistical software package on the computer.The main conclusions reached in the study are as follows: There are no significant differences in obesity prevalence between the students of the vocational high school of health and the students of the general high school. It was determined that they resemble each other in terms of the eating form of the dishes, eating habits in a day, the slices of bread consumed in the meals, and the number of meals of the students in a day. The status of skipping meals among the students of the vocational high school of health were found to be more often than the general high school students. Furthermore, while the overall eating habits of the general high school and the vocational school of health students were similar to each other, it is more common among the students of the general high school than the students of the vocational high school of health to rarely consume beef, mutton and the salami, sujuk and sausage etc. made from them, and to eat hamburgers, French fries and doner kebab menus.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleBartın ili sağlık meslek lisesi ve genel lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve obezite sıklığı
dc.title.alternativeBartin province health vocational high school and general high school students eating habits and obesity prevalence
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHealth professions high schools
dc.subject.ytmHigh schools
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmHigh schools students
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmBartın
dc.subject.ytmObesity
dc.identifier.yokid10088407
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid409501
dc.description.pages129
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess